Normal_leraar_docent_meester_blij_enthousiast_goed_onderwijzer

Afgelopen woensdag 22 maart ‘overmeesterde’ een groep meesters, mannen dus, de Peetersschool in het Amsterdamse Oud Zuid. Die ochtend stond er voor iedere groep een meester in plaats van een juf. De juffen maakten die dag geheel vrijwillig plaats voor hun mannelijke collega’s. De actie werd uitgevoerd door Mokum Meestert, een groep basisschoolmeesters uit Amsterdam. Dat meldt de gemeente Amsterdam. 

Het lerarentekort in het basisonderwijs is zorgwekkend en zal de komende jaren alleen maar toenemen. Daarbij zijn mannen voor de klas sterk in de minderheid. In Amsterdam is bijvoorbeeld slechts 14 procent van de basisschoolleraren een man. Dat zijn 4000 vrouwen tegenover 663 mannen. Mokum Meestert! wilde niet langer afwachten en kwam afgelopen woensdag in actie: OVER-Meesteren! De actie is onderdeel van het landelijk initiatief Meestert!

Een van de initiatiefnemers en leraar op de Peetersschool, Emile van der Lei: "Mannen gaan soms anders om met kinderen. Zij zijn vaak directer dan vrouwen, hebben een ander gevoel voor humor. Ieder kind heeft een rolmodel nodig. En meesters doen dit zo op hun eigen manier. Dat doet niets af aan de kwaliteit en inzet van alle juffen, maar het is belangrijk dat er meer balans komt en er dus meer mannen kiezen voor een 'meesterbaan'."

De actie wil scholen, leerlingen, teams en ouders op een ongewone en leuke manier laten kennismaken met Mokumse Meesters. De actie laat zien dat ook meesters een belangrijke rol in het onderwijs vervullen. En daar zijn zij trots op! De leerlingen maakten een bijzondere schooldag mee die anders was dan alle andere. Zij zullen nu met elkaar hun ervaringen delen. Hoe was het om een meester te hebben?

De gemeente Amsterdam heeft samen met de schoolbesturen en de lerarenopleidingen een plan gemaakt om het lerarentekort in de stad terug te dringen. Amsterdam groeit, er komen meer gezinnen met jonge kinderen. Daar zijn leraren voor nodig. Nu, maar vooral in de nabije toekomst. Op dit moment kiezen onvoldoende jongeren voor het vak van leraar. De aanwas van nieuwe leraren is ook te weinig een afspiegeling van de Amsterdamse samenleving. Er zijn mannelijke leraren, leraren met een migrantenachtergrond en leraren uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven nodig.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids