Normal_ipad__tablet__onderwijs__docent__leerling__uitleg__ipad_onderwijs__digitaal
De PO-Raad, Meestert! en het Landelijk Overleg Lerarenopleidingen Basisonderwijs (LOBO) hebben samen de Alliantie ‘Divers voor de Klas’ opgericht. Doel is om lerarenteams meer en meer een afspiegeling te laten zijn van de diversiteit in de samenleving. Dit meldt PO-Raad.
Op 4 november 2019 vond de eerste bijeenkomst plaats op de Christelijke Hogeschool in Ede (CHE), bijgewoond door zo’n 50 bestuurders, leraren, schoolleiders en medewerkers vanuit de lerarenopleidingen en het ministerie van onderwijs. Hierin stond onder andere de vraag centraal: hoe zorgen we voor meer diversiteit in de lerarenteams?
 
De initiatiefnemers willen de “spectaculaire” daling van het aantal mannen voor de klas tegengaan door middel van “een duurzame aanpak, goed voor het imago van het beroep”. Diversiteit in de klas moet dan ook ingebed worden in strategisch HRM-beleid. De alliantie kent zelf een divers gezelschap, waarbij de leden vanuit de eigen achtergrond visies, ideeën en acties aandragen. Zo “houdt het meesterschap veel meer in dan knutselen”, “werk je vanuit kernwaarden aan diversiteit” en zijn “leraren een rolmodel: mensen moeten zich aangesproken voelen om leraar te worden.” 
 
De Alliantie ‘Divers voor de Klas’ wil in elke regio tenminste één ambassadeur werven die actief betrokken is. Meestert! pleit voor nog meer Meestert!-bewegingen oprichten in het land.
 
Door: Nationale Onderwijsgids