Foto: Frank van Beek

De Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst zijn uitgereikt. Jennifer Doudna, Stephen Jackson, Georgina Mace, Judith Herrin, Elizabeth Spelke en Yvonne Dröge Wendel hebben de prijzen ontvangen uit handen van Charlene de Carvalho-Heineken. Dat meldt KNAW.

De Heinekenprijzen zijn de grootste internationale wetenschapsprijzen van Nederland. Ze worden eens in de twee jaar uitgereikt. De winnaars worden geselecteerd door jury’s die door de KNAW zijn samengesteld uit topwetenschappers afkomstig uit binnen- en buitenland. De wetenschappelijke Heinekenprijzen bedragen elk 200.000 dollar. De Heinekenprijs voor Kunst bedraagt 50.000 euro, en daarnaast 50.000 euro voor een publicatie of expositie.

Ook werden er vijf Heineken Young Scientists Awards (elk 10.000 euro) uitgereikt aan vijf jonge, veelbelovende Nederlandse wetenschappers: microbioloog Edze Westra, biomedicus Mariëtte Boon, ecoloog Wouter Halfwerk, historicus Karwan Fatah-Black en neurowetenschapper Jasper Poort. De Heineken Young Scientists Awards zijn een belangrijke aanmoedigingsprijs voor getalenteerde jonge onderzoekers die als voorbeeld kunnen dienen voor andere jonge onderzoekers en wetenschappers.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids