Logo_nwo_logo

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 158 pas gepromoveerde onderzoekers een Veni-beurs van maximaal 250.000 euro toegekend. Veni biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen. Dit meldt de NWO.

De gehonoreerde wetenschappers gaan onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld humor in de literatuur van de Engelse Reformatie, het bouwen van nanostructuren in levende cellen en een nieuwe immuuntherapie voor darmkanker.

1056 onderzoekers dienden bij NWO een aanvraag in voor een Veni-financiering. Deze aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden. De ingediende onderzoeksvoorstellen zijn vervolgens binnen de NWO-wetenschapsgebieden beoordeeld door breed samengestelde commissies, onder andere op basis van persoonlijke vraaggesprekken met de aanvragers. Gebied-overschrijdende aanvragen zijn door een aparte commissie beoordeeld.

In de Veni-ronde van 2016 investeert NWO in totaal 39,5 miljoen euro in vrij en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek. Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. In de lijst van toekenningen op www.nwo.nl staan alle gehonoreerde onderzoeksvoorstellen en de bijbehorende feiten en cijfers van deze ronde.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids