Veni-beurs voor Thomas Breugem voor onderzoek naar humanitaire hulp

Thomas Breugem, universitair docent supply chain management aan Tilburg University, heeft een Veni-beurs ontvangen voor zijn belangrijke onderzoek naar het optimaliseren van humanitaire hulp. Door wiskundige modellen te ontwikkelen, zal hij humanitaire organisaties helpen zo effectief mogelijk te werk te gaan in tijden van wereldwijd groeiende nood. Dat meldt Tilburg University.

De behoefte aan noodhulp groeit snel. De verwachtingen zijn verontrustend: in 2030 zal bijna de helft van de wereldbevolking in instabiele of door conflict geteisterde gebieden leven. Tegelijkertijd groeit het beschikbare budget voor humanitaire hulp niet mee met de toenemende nood in de wereld.  

Moeilijke keuzes 

Humanitaire organisaties komen door de grote noodhulpbehoefte en de groeiende geldtekorten voor moeilijke keuzes te staan. “Het zal tot allerlei lastige afwegingen leiden,” aldus Breugem. “Wiens voedselhulp ga je bijvoorbeeld verminderen als er simpelweg niet genoeg middelen zijn om iedereen te helpen?” 

Breugem zal wiskundige methoden ontwikkelen om humanitaire organisaties te ondersteunen bij het optimaliseren van hun noodhulpverlening. “Wiskundige methoden kunnen helpen zulke ingewikkelde afwegingen beter te begrijpen en dus betere beslissingen te nemen.”  

Vraagstukken rond humanitaire hulp 

Breugem is verbonden aan de Tilburg School of Economics and Management en het Zero Hunger Lab van Tilburg University. Hij is gespecialiseerd in vraagstukken rond humanitaire hulp en het optimaal inzetten van middelen om kwetsbare mensen overal ter wereld zo effectief en efficiënt mogelijk te helpen. “De Veni-grant is een hele mooie waardering voor mijn onderzoek op dit gebied, en stelt mij in staat dit onderzoek de komende jaren op grotere schaal voort te zetten.” 

Door: Nationale Onderwijsgids