Normal_vu_vrije_universiteit

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam krijgt een leerstoel ter ere van Frits Goldschmeding, de oprichter van uitzendbureau Randstad. Goldschmeding heeft zelf aan de VU gestudeerd. De VU is de derde universiteit met een leerstoel met een Goldschmeding-leerstoel. Gisteren werd tevens de Goldschmeding Foundation gelanceerd die zich zal bezighouden met projecten rond mens, werk en economie. Dit melden Parool en NOS.

Golschmeding heeft een “groot bedrag” uit zijn vermogen beschikbaar gesteld voor deze projecten zoals de leerstoelen. Hoogleraar Politieke Filosofie en Levensbeschouwing Govert Buijs zal als eerste de leerstoel aan de VU invulling geven. In zijn nieuwe functie zal Buijs de verhouding tussen economie en samenleving onderzoeken en zal zich daarbij met name richten op de 'zachte krachten' in de economie, zoals samenwerking en vertrouwen.

Deze opdracht past goed bij het gedachtegoed van Goldschmeding. Hij is namelijk van mening dat de wereld tegenwoordig teveel om geld draait. Volgens hem is de economie meer dan markt, winstbejag en eigenbelang. Met zijn stichting, die gisteren officieel werd gelanceerd, wil hij aandacht vragen voor waarden als liefde en het belang van de ander.

In december vorig jaar werd hoogleraar Economie Lans Bovenberg van Tilburg University benoemd op de Goldschmeding-leerstoel. Hij wil een nieuwe methode voor economieles op de middelbare school ontwikkelen. Op de Erasmus Universiteit in Rotterdam werd in januari 2015 hoogleraar Industriële Economie en Bedrijfshuishoudkunde Harry Commandeur benoemd. Hij richt zich met name op de raakvlakken tussen economie en andere disciplines zoals de filosofie, theologie, rechten en sociale wetenschappen.

© Nationale Onderwijsgids