Normal_normal_kinderen_internet

De samenleving is ingrijpend aan het veranderen als gevolg van ICT en ontwikkelingen van onderop. Diezelfde verandering kan schoolbesturen helpen bij haar locatiebeleid en taken ten aanzien van huisvesting en vastgoed. Dat is de rode draad in de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2016. De agenda bevat zeven punten waarop het werkveld, bestaande uit scholen, kinderopvang, gemeenten, zorg, welzijn en corporaties komend jaar samen op vooruit wil komen. Dat meldt Bouwstenen voor Sociaal.

Slim omgaan met informatie heeft de toekomst. Het biedt schoolbesturen de mogelijkheid om meer zicht te krijgen op de ontwikkelingen in de samenleving, op de gevolgen van beleidsbeslissingen en scherper op kosten te sturen. Professioneel management kan niet zonder adequate managementinformatie.

De punten uit de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2016 spelen hier vrijwel allemaal op in; direct of indirect. Deze punten zijn: omdenken bij voorzieningen en vastgoed; meer vanuit de gebruiker en de kracht van de samenleving, informatie op orde; weten wat je moet weten, via big en open data, gesprekken, vergelijkingen en beoordelingen, de overmaat in de huisvesting gebruiken voor nieuwe maatschappelijke opgaven, duurzaam doen en doorpakken; verduurzaming inpassen in reguliere werkprocessen, meer aandacht voor het onderhoud van gebouwen; slim en kostenbesparend, verder professionaliseren met onder andere spelregels en benchmarking en tot slot vastgoed op afstand; op zoek naar nieuwe organisatievormen voor eigendom en beheer, met aandacht voor veranderende regelgeving.

Diverse scholen zetten zich actief in om deze agenda verder te brengen. Zo helpt een groep (staf)medewerkers, verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting en vastgoedmanagement, elkaar op deze onderwerpen vooruit. Ook zijn er sectorverbindende bijeenkomsten over huisvestings- en vastgoedvraagstukken, bijvoorbeeld met gemeenten en kinderopvang of met een nog bredere groep rond specifieke thema’s als verduurzaming en informatiemanagement. Bouwstenen voor Sociaal, platform voor maatschappelijk vastgoed, ondersteunt dit en legt de verbindingen met andere sectoren.

De Agenda Maatschappelijk Vastgoed is een samenwerkingsagenda voor en door partijen in het veld en tevens het werkbriefje van Bouwstenen voor Sociaal. Ook de PO-Raad, MOgroep, VNG en Aedes steunen de agenda en de activiteiten van Bouwstenen.

© Nationale Onderwijsgids