Normal_onderwijs_schoolbord_

Er komt voor het einde van dit jaar geen onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao primair onderwijs. Dat hebben de vakbonden en de PO-Raad gezamenlijk geconstateerd. Eerder werd gestreefd naar een akkoord voor het einde van dit jaar. De onderhandelingen verlopen in goed overleg, maar er blijkt meer tijd nodig om tot overeenstemming te komen, zo meldt CNV Onderwijs.

In 2015 is de Wet werk en zekerheid (WWZ) in werking getreden en deze heeft ook voor de arbeidsvoorwaarden in het primair onderwijs de nodige gevolgen. Daardoor moet de cao op een aantal plekken worden aangepast. Ook speelt nog het vraagstuk rondom de hoogte van de pensioenpremie. Deze is van belang vanwege de financiering van de loonsverhogingen in het Loonruimteakkoord. Sociale partners hebben het kabinet opgeroepen tegenvallende pensioenpremies financieel te compenseren. Zolang er geen duidelijkheid is over de financiën werkt dat belemmerend op het cao-proces, zegt CNV Onderwijs.

De huidige cao loopt door tot er een nieuwe cao van kracht wordt. Hierdoor valt het primair onderwijs tot uiterlijk 1 juli 2016 onder het overgangsrecht ketenbepaling van de WWZ. Hierdoor kunnen invalkrachten dit schooljaar nog invallen onder dezelfde voorwaarden als voorheen. Pas op 1 juli 2016 vervalt dit overgangsrecht. Vakbonden en de PO-Raad gaan de komende tijd verder praten over een nieuwe cao, die per 1 juli 2016 in gaat. 

© Nationale Onderwijsgids