Normal_sterren_ruimte_heelal__compfight_

Sterrenkundigen van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie uit Leiden hebben opnieuw een primeur. Zij hebben mogelijk het oudste sterrenstelsel ooit ontdekt. Het Amerikaanse Keck-observatorium bevestigt de claim van de Leidse sterrenkundigen. Het zou gaan om een object van vlak na de oerknal, toen het heelal zo'n 550 miljoen jaar oud was. Dit meldt Nu.nl.

Het  licht van het waargenomen sterrenstelsel, met als aanduiding EGSY8p7, heeft er meer dan 13 miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken. Dat gebeurde vlak na een cruciale verandering in het heelal. Het in de ruimte voorkomende element waterstof veranderde van samenstelling wat van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van het heelal.

Oeroude sterrenstelsels zijn lastig waar te nemen. Vlak na de oerknal werd al het licht tegengehouden door een ondoorzichtige wolk. Wetenschappers noemen dit dan ook wel de 'dark ages'. Wanneer het toch lukt een sterrenstelsel uit deze periode te bestuderen, kan dat een schat aan informatie over het universum opleveren.

© Nationale Onderwijsgids