Normal_milky-way-2695569__340

Aanstaande zondag 25 februari begint een dubbele Wikipedia schrijfweek over astronomie. Onderzoekers, studenten, voorlichters, astrofotografen en (amateur)astronomen worden uitgenodigd om artikelen rond het thema ‘astronomie’ op Wikipedia te verbeteren en/of uit te breiden. De schrijfweek wordt georgansieerd doorde Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) samen met Wikimedia Nederland. Dit meldt Wikimedia Nederland. 

Op de Nederlandstalige Wikipedia zijn al duizenden artikelen over astronomie te vinden, maar er zijn nog veel Engelstalige artikelen die vertaald kunnen worden of bestaande artikelen die kunnen worden uitgebreid. Daarom is op Wikipedia is een speciale projectpagina van de dubbele schrijfweken ingericht voor iedereen die een bijdrage wil leveren. Hier wordt eveneens een ‘rode lijst’ gecommuniceerd met artikelen rondom het thema astronomie die nog niet bestaan. Dit zijn zogenoemde ‘gewenste artikelen’. Iedereen die meedoet wordt verzocht de hashtag #Astroschrijfweek in hun zogeheten bewerkingssamenvatting te plaatsen zodat de voortgang aan de dubbelde schrijfweken gemeten kan worden.

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) coördineert en stimuleert het sterrenkundig onderzoek in Nederland. NOVA bundelt de krachten van astronomen aan de universiteiten van Amsterdam (UvA), Groningen (RUG), Leiden (UL) en Nijmegen (RU). NOVA werkt nauw samen met de NWO-instituten SRON en ASTRON. NOVA wil fundamentele vragen over het heelal dichter bij een antwoord brengen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids