Normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

Vandaag heeft de Onderwijsinspectie het Onderwijsverslag gepresenteerd. Bij deze presentatie kondigden minister Jet Bussemaker van Onderwijs en staatssecretaris Dekker aan dat er een factcheck komt voor leraren. Hierin komt te staan wat wel en niet moet van de Onderwijsinspectie. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

“Ik wil alle leraren oproepen die denken dat ze dingen doen die niet bijdragen aan beter onderwijs voor hun leerlingen, stop daarmee”, zei Dekker. Hij reageert hiermee op de kritiek dat er nu te veel regels in het onderwijs zijn. De aangekondigde tool moet de spookbeelden over de regeltjes van de inspectie wegnemen. Vanuit het onderwijs zou de laatste tijd veel kritiek zijn gekomen dat de administratieve last die het inspectiebezoek veroorzaakt niet bijdraagt aan een betere onderwijskwaliteit.

Met de factcheck moet duidelijker worden wat het ministerie en de inspectie van de scholen vragen. Bussemaker en Dekker zijn van mening dat ook de inspectie moet professionaliseren. “Inspecteurs moeten het gesprek aangaan met de scholen en leraren. Niet alleen afvinken.” De nieuwe inspecteur-generaal van de inspectie, Monique Vogelzang, roept directeuren en docenten op om het debat met de inspectie aan te gaan. Zij benadrukt dat wanneer scholen twijfelen over regels, ze gewoon contact op kunnen nemen met de Onderwijsinspectie. De nieuwe factcheck komt op de website van de Lerarenagenda

© Nationale Onderwijsgids