Gratis tool voor verstandig gebruik ChatGPT binnen het gehele onderwijs

Leerlingen leren verantwoord werken met ChatGPT dankzij de tool TVF. In deze tool, voor gestructureerde tekstvoorbereiding en -beoordeling, liggen de keuzes van de zender vast. Samen vormen zij het fundament voor de tekst. Dat meldt Stichting Sterke Teksten. 

Sinds de opkomst van ChatGPT en andere AI-schrijfmachines in 2022 heeft de tool een verrassende, extra toepassing. De tool TVF werkte al sinds 2009 ondersteunend en inspirerend bij zelf schrijven en bij uitbesteding van de productie van een tekst aan een ander mens. Nu helpt de tool ook bij uitbesteding van het schrijfwerk aan een computer, een AI-schrijfmachine of chatbot. Bovendien functioneert de ingevulde tool in alle gevallen achteraf als beoordelingsinstrument.

Stichting Sterke Teksten stelt de tool TVF, tekstvoorbereidingsformulier, inclusief online oefensessie gratis beschikbaar voor iedereen die effectief wil communiceren: download gratis TVF.

Denkproces stimuleren 

Een tekst maken met de tool TVF stimuleert het denkproces van leerlingen/studenten in elke communicatiesituatie, in elke taal. Zij maken als zender van een boodschap keuzes voor de ‘onzichtbare binnenkant’ van het eindproduct. Dat is een tekst die aansluit bij de lezer en bij hun eigen doelen. De AI-schrijfmachine produceert vervolgens de ‘zichtbare buitenkant’. 

“Nu zie ik al voor me hoe de tekst er straks uit gaat zien!”, aldus een van de leerlingen die een tekst voorbereidt met het TVF.

Van basisschool tot en met universiteit 

De vaardigheden zorgvuldig lezen van de AI-tekst, kritisch denken, vergelijken, beoordelen en aanscherpen zijn cruciaal om uiteindelijk tot een effectieve, eigen tekst te komen. Van basisschool tot en met universiteit biedt het TVF een oplossing voor de zoektocht van docenten naar een manier om leerlingen en studenten verantwoord te laten werken met ChatGPT. 

Door: Nationale Onderwijsgids