Normal_normal_2594479138_c33971896b_z

Leerlingen van basisschool Toermalijn in Den Haag hebben flinke brandwonden opgelopen toen zij zo lang mogelijk met een deodorant spuitbus op hun arm spoten. De leerlingen imiteerden de 'deo-challenge' van bekende YouTuber Enzo Knol. De lerares heeft het NOS Jeugdjournaal aangeschreven naar aanleiding van het incident. Dit meldt de NOS. 

Enzo Knol is een bekende vlogger (video-blogger). Ruim vijf maanden geleden heeft Knol een filmpje op internet geplaatst met daarin de 'deo-challenge'. Tijdens de challenge spuit iemand zo lang mogelijk van heel dichtbij met een fles deodorant op zijn of haar arm. Het gevolg is een flinke huidirritatie. In het filmpje dat Knol plaatste roept de vlogger op om vooral niet thuis na te doen wat in het videofragment wordt gedaan. Leerlingen van basisschool Toermalijn luisterden hier echter niet naar en imiteerde de deo-challenge toch. Hierbij hebben de leerlingen flinke brandwonden en littekens opgelopen. Ook is een van de leerlingen door een huisarts behandeld omdat de wond ontstoken was.

Een lerares van de Toermalijn heeft naar aanleiding van het incident een e-mail geschreven naar het NOS Jeugdjournaal. De lerares uit in het bericht haar zorgen over de invloed die vloggers zoals Enzo Knol hebben op leerlingen. Met name leerlingen in de groepen 6, 7 en 8 zijn erg beïnvloedbaar. De juf schrijft: "Zij (de leerlingen, red.) kijken enorm tegen hem op en volgen hem massaal. Ze zijn echter nog niet in staat om de gevaren van het nadoen van deze challenges in te schatten.”

© Nationale Onderwijsgids