Normal_duits435
Mbo-leerlingen Techniek en ICT betere kansen geven op de internationale arbeidsmarkt; dat is het doel van het Engineering Mobility in Europe (EMEU)-project. Bij het project zijn mbo-scholen uit Spanje, Denemarken, Finland, Groot Brittannië, Duitsland en Nederland betrokken. Het ROC Horizon College is een van de partners in dit project. De mbo-opleidingen die tot het project behoren, Techniek en ICT, worden verzorgd in Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend. Dit meldt het ROC Horizon College. 
 
Het EMEU-project maakt gelijk een vliegende start. In december vorig jaar ging het project officieel van start bij het Horizon College, in januari gingen de eerste leerlingen naar het buitenland en deze week kreeg het project een nominatie voor een Orange Carpet Award 2015, een prijs voor innovatieve internationaliseringsinitiatieven binnen het onderwijs. EP-Nuffic, de organisatie die de prijs uitreikt, moedigt de initiatiefnemers aan om op de ingeslagen weg verder te gaan. Wellicht behoren ze volgend jaar wel tot de finalisten.
 
De aanleiding van dit project is de wens van docenten om het lesprogramma te verrijken zodat leerlingen kennis en vaardigheden opdoen die hen kunnen helpen bij het vinden van een baan in het buitenland. In de praktijk betekent het EMEU-project dat docenten onder meer lesmodules in het Engels aanbieden aan leerlingen van het Horizon College en die van hun EMEU-partners. In de klas ontstaat zo een internationale mix van leerlingen. Na deze lesmodules kan een internationale stage worden gevolgd. Voorafgaand aan de modules kan de hele klas virtueel samenwerken met EU-leeftijdgenoten. Zo kunnen er bijvoorbeeld virtueel masterclasses worden georganiseerd zonder dat de hele klas fysiek de grens over gaat. Met deze virtuele samenwerking kunnen veel leerlingen een internationale ervaring opdoen.
 
Inmiddels hebben in januari twee leerlingen lesmodules in Duitsland gevolgd, twee in Spanje en twee docenten werktuigbouwkunde hebben ervaringen in Duitsland opgedaan. Naar verwachting komen in april leerlingen en docenten van de partnerlanden naar het Horizon College. Ook een ander roc in Nederland doet mee aan het project, dat is het ROC ID College. 
 
© Nationale Onderwijsgids