Normal_eh

De Evangelische Hogeschool (EH) te Amersfoort heeft 28 februari een open brief gestuurd naar minister Jet Bussemaker waarin duidelijkheid wordt gevraagd omtrent het leenstelsel.

Onduidelijkheid over dreigende overheidsmaatregelen om met ingang van september 2015 de huidige studiefinanciering om te zetten in een sociaal leenstelsel, zaait onzekerheid onder jongeren. Enerzijds dringt de minister sterk aan op het maken van een studiekeuze terwijl anderzijds studenten nog steeds niet weten waar zij financieel aan toe zijn. EH-directeur Els van Dijk noemt dat in de brief onbillijk. De onzekerheid raakt ook de afweging over het al dan niet volgen van een tussenjaar, zoals bijvoorbeeld het Basisjaar van de Evangelische Hogeschool. De plannen hebben namelijk forse (financiële) consequenties voor eindexamenkandidaten. Studenten die in september 2014 aan een vervolgstudie beginnen, krijgen nog voor hun hele studie (dus vier jaar) studiefinanciering. Wanneer zij liever eerst een tussenjaar kiezen zoals het EH-Basisjaar, verspelen ze de studiefinanciering en vallen ze onder het leenstelsel, wat betekent dat er schulden opgebouwd gaan worden. 
 
Van Dijk: “Afgelopen jaar speelde exact dezelfde situatie en besloot de minister op 7 juni het leenstelsel met een jaar uit te stellen. Wanneer de minister niet snel duidelijkheid geeft over de plannen, dan herhaalt de situatie van 2013 zich in 2014. De verwachting is dat ook dan de animo om voor een tussenjaar te kiezen voordat je gaat studeren niet groot zijn.”
 
Bussemaker heeft 13 februari jl. de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin zij zegt voor de zomer met een nieuw voorstel voor invoering van het leenstelsel te komen. Gezien de gevoeligheid rond dit onderwerp en de vele vragen die nog leven rond dit dossier en het feit dat nog geen politieke meerderheid gevonden is om de plannen door beide Kamers te loodsen, lijkt snelle invoering echter niet haalbaar.
 
De Evangelische Hogeschool is vooral bekend van het EH-Basisjaar, een eenjarig vormingsjaar ter voorbereiding op een studie aan hbo of universiteit. Daarnaast biedt zij sinds 2006 ook EH-Traject aan, een deeltijdopleiding van vijf maanden voor jongeren die voortijdig stoppen met hun studie. Kenmerkend voor het onderwijs is de combinatie van persoonlijke ontwikkeling en geloofstoerusting.
 
Lees hier de open brief.