Dildo's tegen de ruiten van DUO : 'Zij naaien ons, wij naaien terug'

Studenten hebben gistermiddag in Groningen het kantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekogeld met dildo’s. Ze protesteerden daarmee tegen de verhoging van de rente op studieschulden. Die rente wordt straks vijf keer zo hoog.  De rente staat nu nog op 0,46 procent, maar stijgt in januari 2024 naar 2,56 procent. “Als DUO ons naait, dan naaien wij hen terug”, aldus de studenten. Dat meldt RTL Nieuws.

De lokale socialistische jongerenorganisatie ROOD Groningen organiseerde de actie met de dildo’s. ROOD is van mening dat de overheid zich niet aan haar beloften houdt. Er werd namelijk bij de invoering van het leenstelsel beloofd dat de studieleningen ‘gunstig zouden zijn’.

Landelijk protest 

De studenten voelen zich ‘genaaid’. Ook werd er opgeroepen om naar het landelijk protest tegen de verhoging van de rente te komen in Den Haag. Deze wordt aanstaande woensdag georganiseerd.

Dildo's 

De dildo’s die gisteren werden uitgedeeld waren ongeveer 15 centimeter lang en werden een voor een tegen de ramen van DUO aangegooid. Sommige exemplaren bleven met hun zuignappen aan de ramen hangen.

Leenstelsel en studiefinanciering 

De afgelopen acht jaar hadden de studenten te maken met het leenstelsel. Het leenstelsel kreeg veel kritiek, want afstudeerders liepen tegen een flinke schuld aan en dan moesten ze nog beginnen aan hun loopbaan. Vorige maand keerde de studiefinanciering terug. Thuiswonende studenten ontvangen 110,30 euro. Uitwonende studenten ontvangen 439, 20 euro per maand.  Dat is inclusief tijdelijk verhoging van 164,30 euro om de koopkracht van studenten te ondersteunen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk