Lokalen op Roeterseilandcampus bezet door pro-Palestina activisten

Twee lokalen en een wc-blok van de Roeterseilandcampus van de UvA zijn sinds het middaguur bezet door een groep pro-Palestina demonstranten. De decaan van de universiteit heeft een gesprek gehad met de demonstranten. Die geven echter aan niet te willen vertrekken. Dat meldt AT5.

De lokalen B1.01 en B1.02 en de naastgelegen wc-ruimte zijn bezet door actiegroep Amsterdam encampment. Net zoals tijdens de vorige acties eist de actiegroep dat de UvA de banden met Israëlische instellingen verbreekt.

Twee lokalen in het B-gebouw 

Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat er inderdaad twee lokalen in het B-gebouw ingenomen zijn door gemaskerde demonstranten. De beveiliging van de UvA heeft de A/B/C-gebouwen gesloten. Zo kunnen er geen nieuwe demonstranten de gebouwen in. Men kan de gebouwen nog wel verlaten.

Protesten op universiteiten blijven doorgaan 

Studenten van veertien universiteiten in Nederland schreven vorige week in een open brief dat ze niet van plan zijn te stoppen met het protesteren op universiteiten. Dat doen ze alleen als de rectoren de banden met Israël verbreken. 

Open brief rectoren 

Rectoren van de universiteiten hadden eerder al een open brief geschreven. Daarin lieten onder andere de UvA en de VU weten te blijven samenwerken met instellingen in Israël. De rectoren schreven dat ze alleen maar de banden verbreken als de Rijksoverheid dit adviseert. “Israëlische wetenschappers willen wij niet isoleren, maar we blijven ook onze Palestijnse collega’s steunen.”

Het Science Park werd eerder deze week al bezet door een groep demonstranten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk