Organisatoren pro-Palestijnse protesten: 'Wij blijven actie voeren'

De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

Het opiniestuk is volgens de briefschrijvers tot stand gekomen in een overleg tussen vertegenwoordigers van studentenbezettingen in Tilburg, Leiden, Amsterdam, Wageningen, Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Utrecht, Maastricht, Rotterdam, Enschede, Delft en Middelburg. Zij schrijven: "Politiegeweld, ontruimingen, tijdrekken met commissies, het bewust verkeerd voorstellen van onze acties en eisen in een universiteitswijde e-mail of een opiniestuk, niks kan en zal ons stoppen."

Academische vrijheid

De studenten reageren met hun stuk op de ingezonden brief van vijftien rectoren van Nederlandse universiteiten in Trouw vorige week. Die lieten weten niet van plan te zijn hun samenwerking met alle Israëlische partners stop te zetten. Zij beriepen zich op hun academische vrijheid en zeiden onder meer kritische Israëlische wetenschappers niet te willen isoleren. "Dat deze zo gekoesterde kritische stemmen hard onderdrukt worden door de instellingen waarmee men wil blijven samenwerken, kaarten de rectoren niet aan", aldus de studenten.

Bijeenkomsten afgelast

De briefschrijvers uiten verder boosheid over het "niet geringe aantal bijeenkomsten" dat door verschillende universiteitsbesturen werd afgelast en het uitblijven van "enige inhoudelijke reactie op onze eisen, laat staan tegemoetkoming".

Door: ANP