kampen schoolverzuim leerplichtambtenaar

KAMPEN - Meer meldingen van schoolverzuim en minder luxeverzuim. Daarvan was volgens het jaarverslag 'Leren en Kwalificeren' van de gemeente Kampen sprake in het schooljaar 2011-2012. Daarover bericht de website van deze gemeente.

In samenwerking met scholen in de gemeente zetten leerplichtambtenaren in Kampen zich actief in om schoolverzuim zoveel mogelijk te voorkomen. Hun preventieve jeugdbeleid lijkt zijn vruchten af te werpen.

De gemeente Kampen ontving vorig schooljaar 310 verzuimmeldingen van leerlingen die volgens hun school zonder geldige reden absent waren. Een stijging van 67 meldingen ten opzichte van het schooljaar 2010-2011.

Bij 23 van de 310 meldingen was sprake van luxeverzuim. Een daling van bijna vijftig procent in vergelijking met een jaar eerder.

De leerplichtambtenaren van de gemeente Kampen gaven 73 waarschuwingen (bij eerst gemeld verzuim), hebben veertien keer een leerling doorverwezen naar Halt en hebben 31 keer een proces-verbaal opgesteld.

Opvallend is dat de leerplichtambtenaren steeds vaker leerlingen blijken tegen te komen met complexe en meervoudige problemen.

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres