Normal_werkbezoek-wiersma-ocw-5

De VVD-top betreurt het opstappen van Dennis Wiersma als minister van Onderwijs. Premier Mark Rutte vindt "het enorm spijtig"' dat zijn partijgenoot Dennis Wiersma is opgestapt. Op Twitter laat hij weten dat Wiersma "met al zijn energie en goede plannen heeft besloten terug te treden als minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Dat besluit kan ik alleen maar respecteren. We verliezen als kabinet iemand die zich met hart en ziel voor het onderwijs inzette. Daar ben ik hem dankbaar voor."

Rutte zegt in een toelichting dat er geen druk is uitgeoefend op Wiersma. "Het is zijn besluit". De VVD-leider wijst erop dat Wiersma eerder zelf al heeft gezegd dat zijn gedrag niet goed was en eraan werkte. Een extern onderzoek of eerder ingrijpen was volgens hem niet nodig. Dat is geen automatisme en zelf in gesprek gaan met betrokkenen zoals Wiersma deed, vindt Rutte goed. "Daar was hij mee bezig en daar was steun voor." Rutte gaat niet in op de gebeurtenissen die hebben geleid tot een nieuwe klacht. "U was er niet bij en ik was er niet bij, daarom kunnen we er geen finale uitspraak over doen."

Andere VVD-bewindslieden die uit hun interne wekelijkse overleg kwamen, verwezen naar de woorden van Rutte. Stikstofminister Christianne van der Wal: "Ik baal ervan, je mist een collega. Dus daar wil ik het bij laten. Het is echt vreselijk."

Reacties partijleden

VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sophie Hermans heeft eveneens "respect voor het moeilijke besluit van Dennis Wiersma", twittert ze. "We verliezen een uitstekende minister van onderwijs. Ik wens Dennis alle goeds voor de toekomst".

VVD-partijvoorzitter Eric Wetzels noemt het eveneens een "moeilijk besluit" van Wiersma. "Met hem verliezen we iemand met een grote betrokkenheid bij het onderwijs", schrijft Wetzels op Twitter. "Namens de partij danken we hem voor zijn inzet voor Nederland in de Tweede Kamer en het kabinet."

Reden van vertrek

Wiersma maakte donderdag bekend op te stappen als minister nadat er recent opnieuw een klacht over zijn wangedrag was binnengekomen, terwijl hij had toegezegd dat dit niet meer zou gebeuren. De VVD'er lag al enige tijd onder vuur vanwege eerdere meldingen van ambtenaren over een onheuse bejegening.

Ook in zijn periode als VVD-Kamerlid had hij zich soms "kwetsend en onaangenaam" gedragen, zo erkende Wiersma op sociale media. Eind mei bood Wiersma zijn excuses aan in een gesprek met de fractie. De VVD'er had toen gezegd aan zichzelf te zullen werken. Ook op een VVD-congres begin juni bood Wiersma zijn excuses aan de achterban aan en beloofde dat het niet meer zou voorkomen.

Door: ANP

Afbeelding: Minsterie van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs