Deeltijdstudie klimaatpsychologie en -gedrag HvA komend schooljaar van start

Vanaf volgend jaar kunnen werkenden de masteropleiding klimaatpsychologie en -gedrag volgen aan de Hogeschool van Amsterdam. Er is een groot tekort aan experts die klimaatbewust gedrag kunnen stimuleren bij overheden en bedrijven. De tweejarige deeltijdstudie moet daar verandering in brengen. Dit meldt de Volkskrant. 

Werknemers bij overheden of bedrijven die de gevolgen van klimaatbeleid merken, zijn de doelgroep van de opleiding. “We hebben gesprekken gehad met veertig bedrijven, overheden en brancheorganisaties en hun boodschap was: waarom is deze opleiding er nog niet?”, zegt opleidingscoördinator Esther Parigger. Inmiddels heeft de HvA al dertig aanmeldingen ontvangen voor de deeltijdstudie die vanaf september van start gaat. Dinsdagavond worden tientallen geïnteresseerden uit verschillende sectoren verwacht tijdens de open avond.

Frustratie kanaliseren

Wat leer je tijdens de opleiding klimaatpsychologie- en gedrag? Naast kennis opdoen over gedragsverandering en klimaat, komen er ook ethische vraagstukken langs en leren studenten verschillende gesprekstechnieken. Ook leren ze hun eigen frustratie te kanaliseren. Volgens Parigger is dat laatste zeer belangrijk, omdat voorlopers al snel met weerstand te maken krijgen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky