HvA benoemt José Teunissen tot lector Fashion Design and Identity

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft José Teunissen per 1 mei 2023 benoemd tot bijzonder lector Fashion Design and Identity. Zij zal onderzoeken hoe mode inclusiever kan worden en internationaal onderzoek doen naar innovatie voor duurzamere mode. Ook richt zij haar aandacht op digitalisering, internet en globalisering van de mode en welke verandering dit met zich meebrengt. Dit meldt de HvA. 

Sinds maart is Teunissen al opleidingsmanager van het Amsterdam Fashion Institute. Haar nieuwe rol omvat meer onderzoek en focus op inclusiviteit in de wereld van fashion. Dat is nodig vanwege de toenemende aandacht hiervoor en dekolonisering van mode. Het debat hierover gaat eigenlijk over de vraag wat mode is en wat daar wel en niet onder valt.

Classificatie

“We gebruiken de term mode vooral voor kledingstijlen uit het Westen, terwijl culturen uit India of Zuid-Amerika net zo interessant kunnen zijn. Die stijlen worden vaak aangemerkt als ‘klederdracht of kostuum’, en zijn te vinden in musea voor volkenkunde. Binnen het mode-onderzoek is momenteel veel discussie over die hele classificatie.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky