Normal_schoolzwemmen_zwemmen_zwembad

De kans dat de levering van Russisch gas dit najaar stopt is vrij groot en brengt overal in Nederland behoorlijk wat problemen met zich mee. In Huizen luidt de commerciële zwembadexploitant SRO (Sport, Recreatie en Onderwijsvoorzieningen) de noodklok wat betreft de aankomende stijging van kosten. Die moeten dan mogelijk doorberekend worden aan de gebruikers van de baden. Dit meldt ANP Expert Support. 

Het is een probleem dat ook op andere plekken in Nederland speelt. Er zijn meerdere zwembaden die hetzelfde overwegen als de gasprijzen gaan stijgen.

Subsidie

Net als andere commercieel exploitanten werkt SRO met een subsidie - in de gemeente Huizen is dat 1,2 miljoen euro. Hiervan stroomt een deel weer terug naar de gemeente, door middel van huur van de sportcentra, ongeveer 8,5 ton. Tel hierbij de landelijke SPUKIJZ (Specifieke Uitkering IJsbanen en Zwembaden) op die het exploitatietekort vanwege corona voor publieke baden moest opvullen. Dit leverde de SRO in coronajaar 2021 een winst van 66.000 euro op aan sportfaciliteiten in Huizen.

'Buiten alle proporties'

"Dat SRO nu zegt zware maatregelen te nemen door de temperatuur nog meer te verlagen, douches te sluiten en de prijs omhoog te gooien, is buiten alle proporties als je uitrekent hoeveel subsidiegeld er naar SRO stroomt", stelt Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid (NSWZ). 

"Hygiëne en veiligheid zijn een groot goed, vooral in een zwembad. Een bad dat eigendom is van de gemeente mag niet de dupe worden van het winstoogmerk van de exploiterende organisatie", aldus De Winter. "Een gemeente moet hiervoor optreden om de bezoekers straks niet letterlijk en figuurlijk in de kou te laten staan."

Door: Nationale Onderwijsgids