Mensen rijden met auto zwembad in om te leren er veilig uit te komen

Zo’n 750 auto’s belanden per jaar in het water. Hoe kom je er dan zo snel mogelijk en veilig weer uit? Tijdens een speciale training in Heinkenszand bij zwembad Stelleplas waren donderdagavond 27 juni zo’n dertig mensen aanwezig om dat te ondervinden. De avond startte met theorie en daarna kwam het oefenen in het zwembad. Dat meldt Omroep Zeeland.

Joost van Huijkelom geeft de training. “Je moet zo snel mogelijk de auto uit. Raam openmaken, gordel losmaken en eruit.” Klinkt het meest logisch, maar toch is het niet altijd makkelijk. Zeker niet als er ook nog kinderen bij je in de auto zitten.

Wat doe je met een kindje op de achterbank? 

Aaron Schelfhout uit Hansweert is een van de cursisten. Hij rijdt elke dag langs het kanaal in Zuid-Beveland. “Ik doe eigenlijk alleen mee aan de training omdat ik wil weten hoe ik dit moet doen met een kleintje in de auto.” Tijdens de theorie krijgt hij de gouden tip. Het kinderzitje zet je in het midden van de achterbank. Dan kan je er op zo’n moment makkelijker bij.

'Oefenen is altijd goed' 

Voordat de auto het zwembad ingaat zet Schelfhout nog even een helm op. Hij is uiteindelijk vrij snel uit de auto. Nu is dat tijdens een training ook wat makkelijker, want het water is niet koud en de ramen zijn al stukgemaakt. Bijkomend voordeel is wel dat de zon nu ook nog schijnt. “Maar oefenen is altijd goed.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk