Filmhuis Den Haag en Beeld en Geluid Den Haag starten programma voor scholieren over belang van satire

Filmhuis Den Haag en Beeld en Geluid Den Haag starten een educatief programma over satire en het belang van persvrijheid. In het programma staat satire in al zijn vormen centraal. Scholieren starten de dag met de workshop De grens van de grap in het dit jaar geopende mediamuseum van Beeld en Geluid Den Haag. Daarna kijken ze bij Filmhuis Den Haag het komische drama Jojo Rabbit (2019). Vervolgens vindt een nagesprek plaats. Het programma is geschikt voor scholieren bovenbouw voortgezet onderwijs en studenten van het mbo. Dit meldt Beeld en Geluid Den Haag.

In het gecombineerde programma leren scholieren en studenten nadenken over het belang van satire voor een vrije en open samenleving. De workshop De grens van de grap van Beeld en Geluid leert leerlingen wat satire is, hoe ze het kunnen interpreteren en waar vrijheid van meningsuiting en beledigen met elkaar botsen. Ook verkennen de leerlingen hun eigen persoonlijke grens door het spelen van het satirespel. Welke persoonlijke waarden zijn verbonden aan deze persoonlijke grenzen? Tot slot verbeelden de leerlingen hun kritiek op de macht door het maken van een eigen satirische meme.
 

Over de film 

De film Jojo Rabbit is een satirische film die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film volgt een eenzaam Duits jongetje, wiens wereldbeeld op zijn kop staat wanneer hij ontdekt dat zijn alleenstaande moeder een Joods meisje op hun zolder verstopt. Hij heeft één bondgenoot: zijn denkbeeldige vriend Adolf Hitler. Voorafgaand aan de film wordt een inleiding gegeven en na afloop volgt een nagesprek met de leerlingen/studenten over film en satire. 
 

Over satire 

“In Nederland zijn we vrij om iedereen te bespotten en met humor een spiegel voor te houden. Satiremakers maken er hun werk van: ze maken grappen over politiek, religie en het koningshuis. In de krant, internet, op de tv of in hun films. Zo is satire de waakhond van de macht en helpt het om de maatschappelijke verhoudingen in balans te houden. Juist in deze tijd van polarisatie is satire een zeer belangrijk middel” aldus Suzanne van der Wateren, productmanager onderwijs Beeld en Geluid.
 
Ester Hendriksen, coördinator educatie Filmhuis Den Haag, vertelt: “Films die schuren of een beetje pijn doen, zijn toch vaak de meest interessante. Filmhuis Den Haag bereikt jaarlijks meer dan 18.000 leerlingen, ook met films die soms tot flinke discussies leiden. De filmzaal blijkt gelukkig vaak een productievere plek voor dialoog, dan Twitter.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids