Zes leraren maken kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2023/2024

Zes docenten uit het primair en voortgezet onderwijs komen in aanmerking voor de titel Filmleraar van het Jaar 2023/2024. De leraren komen uit het hele land en werden gekozen door een regionale vakjury van onderwijs- specialisten. De landelijke winnaar, wordt bepaald door zowel publieksstemmen als een vakjury. Stemmen kan tot 15 januari via filmleraarvanhetjaar.nl. Dat meldt het Eye Filmmuseum.

Jongeren kijken dagelijks naar films en bewegende beelden, op hun telefoon, op televisie, op hun iPad of in de klas. Ondanks deze alomtegenwoordigheid heeft filmeducatie nog geen vaste plaats veroverd in het onderwijs. Daarom spelen leraren die jongeren wél begeleiden in het medialandschap, een cruciale rol. Om extra nadruk te leggen op dit belangrijke werk, is zes jaar geleden de wedstrijd Filmleraar van het jaar in het leven geroepen.

Film is een populair middel om kennis op te doen 

“Met grote trots kijk ik naar deze zes finalisten. Dit jaar hebben we opvallend veel aanmeldingen ontvangen, niet alleen vanuit het basisonderwijs, maar ook vanuit diverse vakgebieden. De finalisten laten op hun eigen unieke manier zien hoe film lesmateriaal en leerlingen kan verrijken met inzichten op het gebied van techniek, wetenschap, andere culturen, persoonlijke voorkeur en het vermogen om emoties uit te drukken. Het is daarom een bijzonder populair middel om kennis op te doen, vaardigheden te verwerven en je wereldbeeld te ontwikkelen - precies wat onderwijs beoogt!"

Boeken lezen na het bekijken van de verfilming 

Steeds meer leraren gebruiken film in hun lessen om leerlingen te helpen beelden beter te begrijpen. Ze verrijken hun curriculum door film te gebruiken om complexe onderwerpen, zoals klimaatverandering, oorlog, genderdiversiteit en racisme, te bespreken. Bovendien motiveren ze leerlingen om boeken te lezen na het bekijken van een verfilming, of om geschiedenis beter te begrijpen. "Mijn leerlingen onderzoeken aan de hand van archiefstukken hoe Gouda eruitzag in de Middeleeuwen en maken daar vervolgens een documentaire over. Op die manier komt de geschiedenis echt tot leven," aldus Mark Hagenaars, docent geschiedenis en filmleraar.

Vakjury 

De vakjury zal de lessen van de zes finalisten beoordelen en hen ondervragen over hun aanpak, visie en motivatie. Dit jaar bestaat de jury uit filmmaker en acteur Idriss Nabil (jeugdserie Kabam!), onderwijsjournalist van Het Parool Raounak Khaddari, Filmleraren van het Jaar 2022 Dorien Nannes en Maud Jacobs, CKV-docent en gecertificeerd filmdocent Kathelijne Bijlsma en Xander Overwater, wiens documentaire als profielwerkstuk de winnaar was van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (non-fictie bovenbouw). 

Stemmen 

Ook ouders, collega’s en vrienden kunnen meebepalen wie Filmleraar van het Jaar wordt. Hun stemmen tellen voor een zesde mee. Stemmen kan via de website tot 15 januari. De Filmleraar van het Jaar 2023/2024 wordt tijdens een feestelijk verkiezingsevenement op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) op 31 januari bekendgemaakt.

Prijzen

De winnaar zal gedurende één schooljaar het boegbeeld zijn voor filmeducatie in het onderwijs en mag deelnemen aan de enige post-hbo jaaropleiding filmeducatie genaamd "On the Movie," ter waarde van 3000 euro. Daarnaast ontvangt de winnaar een jaarabonnement op Cineville en een Nationale Bioscoopbon ter waarde van 250 euro. De nieuwe Filmleraar van het Jaar krijgt ook de kans om met de hele klas een filmtheater of filmfestival naar keuze te bezoeken. Bovendien zal de winnaar deel uitmaken van de jury voor de verkiezing van '24-25 en als "teacher in residence" bij Netwerk Filmeducatie aan de slag gaan om filmlessen te ontwikkelen voor de eigen klas en om deze te delen met andere docenten.

Door: Nationale Onderwijsgids