Scholieren winnen Aardrijkskunde Filmprijs met film over droge voeten

Op 6 oktober vond de finale van de Aardrijkskunde Filmwedstrijd plaats in het Museon-Omniversum in Den Haag. Vier leerlingen van het Gymnasium Celeanum wonnen de eerste prijs in de categorie bovenbouw met hun korte film over voorzieningen en activiteiten in Stadshagen. In de categorie onderbouw wonnen vier leerlingen van het Sint-Janslyceum met hun film over het behouden van droge voeten in Hurwenen. Dat meldt het KNAG.

De winnende films werden op het witte doek van de filmzaal in Museon-Omniversum getoond. Stadshagen voor jongeren door jongeren onderzocht jongerenvoorzieningen in Stadshagen en bood een kijkje in het gebrek aan activiteiten in de eigen regio van de leerlingen. Het team van het Gymnasium Celeanum uit Zwolle heeft persoonlijke ervaringen gebruikt om te illustreren hoe de wijk Stadshagen aantrekkelijker gemaakt kan worden. In hun film vragen ze aandacht voor een uitgebreider aanbod aan op jongeren gerichte faciliteiten en activiteiten, en legde de wijk met dit doel voor ogen vast: "Beeld zegt vaak meer dan het enkel iets voor een publiek te vertellen. Het is juist de creatieve kant wat mensen het meer laat onthouden."

Water in de Waal meer ruimte geven 

De winnaars in de categorie voor de onderbouw deelden hetzelfde sentiment: "Een film brengt het onderwerp veel beter in beeld, en maakt het veel begrijpelijker." Droge voeten in Hurwenen, van het Sint-Janslyceum uit 's-Hertogenbosch, werd geprezen door de jury om het zeer informatieve karakter en het duidelijke verhaal, waarin de leerlingen vier maatregelen bespraken om het water in de Waal meer ruimte te geven.

Op een creatieve manier naar je omgeving kijken 

De Aardrijkskunde Filmwedstrijd is georganiseerd in het kader van het 150-jarige bestaan van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap met als doel scholieren in Nederland aan te moedigen op een creatieve manier naar hun omgeving te kijken en deze vast te leggen. Met als aansluitend thema: 'Jouw aarde – jouw Nederland – jouw omgeving'. De wedstrijd stond open voor alle middelbare scholen in Nederland. De jury – bestaande uit Joke Olthaar (regisseur en theatermaker), Joggem Simons (filmmaker), René van de Veerdonk (docent Aardrijkskunde en publieksfavoriet filmdocent van het jaar 2022) en Floor Gunzeln (docent Aardrijkskunde) - beoordeelde de inzendingen op zowel artistieke als inhoudelijke kwaliteit. 

De Aardrijkskunde Filmwedstrijd is georganiseerd in samenwerking met het Netwerk Filmeducatie. Alle genomineerden, zoals de film Appels en hamburgers of Hoe komt windenergie aan land, zijn terug te vinden op de website.

Door: Nationale Onderwijsgids