Leeftijdsclassificatie Pietje Bell-film blijft ondanks klachten makers op 9 jaar

De leeftijdsclassificatie van de familiefilm Pietje Bell uit 2002 blijft ondanks klachten van de makers '9 jaar en ouder'. NICAM, de organisatie die de Kijkwijzer monitort, ziet geen reden om na de laatste wijziging eind december weer een nieuw oordeel te vellen.

NICAM oordeelt dat er in Pietje Bell geweld is te zien en dat dit beangstigend kan zijn voor kinderen onder de 9 jaar. Het gaat met name om de scène waarin Pietje Bell door een leerkracht met een liniaal wordt geslagen.

Klachten over geweld

De keuring van Pietje Bell werd vlak voor de kerstdagen na enkele klachten over geweld veranderd van alle leeftijden naar 12 jaar en ouder. NICAM boog zich in de dagen na kerst opnieuw over de classificatie omdat er een stapel nieuwe klachten was binnengekomen over de herkeuring. Daarna oordeelde de commissie dat het niet 12 jaar, maar 9 jaar en ouder moest zijn. Hier zat enige spoed achter omdat de NPO de film traditiegetrouw in de kerstvakantie uitzendt.

Door de nieuwe keuring kon Pietje Bell weer worden uitgezonden in het jeugdblok Zapp, waar geen programma's voor 12 jaar en ouder in zitten. Producent Dave Schram liet het er echter niet bij zitten en diende een klacht in. De filmmaker wilde dat Pietje Bell weer voor alle leeftijden geschikt zou zijn.

Pietje Bell was in 2002 een groot succes in de bioscopen. De film trok destijds bijna een miljoen bezoekers.

Door: ANP