De laatste dagen van de kerstvakantie, welke films kan je dan nog kijken?

Tijdens de kerstdagen kwam het nieuws naar buiten dat de familiefilm Pietje Bell in leeftijd omhoog ging. De film zou niet meer geschikt zijn voor alle leeftijden, maar pas vanaf 12 jaar en ouder te bekijken zijn. Er waren klachten van ouders binnengekomen over het pak slaag dat Pietje Bell kreeg. Inmiddels zijn de makers bezig om de leeftijd voor de film weer naar alle leeftijden te krijgen. Nu de laatste dagen van de kerstvakantie toch nog wat regenachtig zijn is de redactie op zoek gegaan naar films die ook leuk zijn om naar te kijken.

Billy Elliot (2000, comedy/drama, 7 van IMDb, te zien via Pathé Thuis)

Billy Elliot gaat over de elfjarige Billy (Jamie Bell). Hij is de zoon van een mijnwerker in het noorden van Engeland. Het leven van de jongen wordt volledig overhoop gegooid wanneer hij toevallig tijdens een boksles in aanraking komt met de balletklas van Mevrouw Wilkinson (Julie Walters). Al snel raakt Billy in de ban van ballet, en hij blijk een nooit eerder gezien talent te bezitten. Wanneer hij zijn droom probeert waar te maken, zorgt dit voor een ingrijpende verandering in het leven van alle mensen om hem heen.


 

Coraline (2009, animatie/fantasy, 7,7 van IMDb, niet te zien via een streamingsplatform)

Coraline James (stem van Dakota Fanning) verveelt zich stierlijk. Tot ze op een geheime deur stuit en aan de andere kant een alternatieve, betere versie van haar eigen leven ontdekt. In dit ogenschijnlijk volmaakte wereldje is lang niet alles wat het lijkt. Haar andere ouders willen haar nooit meer laten gaan. Nu moet de pientere Coraline al haar moed bijeen schrapen om aan deze gevaarlijke plek te ontsnappen en haar enige echte familie te redden. (Voor de allerkleinsten kan de ‘andere wereld’ een beetje eng zijn, houdt daar wel rekening mee. Film heeft een leeftijdsadvies van 6 jaar en ouder).


 

Enchanted (2007, fantasy/romantiek, 7,1 van IMDb, te zien via Pathé Thuis)

Een sprookje komt tot leven in deze originele Disney Klassieker. Voor prinses in wording Giselle is het leven een sprookje, tot ze van het animatieland Andalasia verbannen wordt en in de alles behalve magische, echte wereld van het moderne Manhattan terechtkomt. Wanneer een cynische en nuchtere scheidingsadvocaat haar te hulp schiet, heeft hij er nog geen idee van dat dit vrolijke en onschuldige meisje met grote ogen op het punt staat hem te betoveren.


 

The Neverending Story (1984, fantasy/avontuur, 7,3 van IMDb, te zien via Pathé Thuis)

Aan het hoofd van het land Fantasia, hoog in een ivoren toren, regeert een lief, klein koninginnetje. Het noodlot wil echter dat haar gezondheid met de dag slechter wordt. Ze lijdt aan een mysterieuze ziekte, die ook alles te maken heeft met de afbrokkeling van het sprookjesachtige domein. En er is maar één persoon die haar en Fantasia van de ondergang kan redden..


 

The Muppets (2011, familie/comedy, 7,1 van IMDb, te zien via Pathé Thuis)

Walter, de grootste Muppet-fan ter wereld, is met zijn broer Gary en zijn vriendin Mary op vakantie in Los Angeles. Daar ontdekt hij de snode plannen van een rijke oliemagnaat om het Muppet-theater te vernietigen. Om hun geliefde theater te redden moeten de drie Muppet-fans ervoor zorgen dat Kermit, Miss Piggy, Fozzie Bear en hun vrienden weer bij elkaar komen voor de allergrootste Muppet-show in de geschiedenis.


 

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005, avontuur/fantasy, 6,9 van IMDb, te zien via Pathé Thuis)

Twee broers en twee zussen ontdekken de wereld van Narnia als ze verstoppertje spelen in het landhuis van een mysterieuze professor. In een magische kledingkast belanden de kinderen in een prachtig land dat wordt bewoond door sprekende dieren, dwergen, faunen, centauren en reuzen. Narnia was ooit een vredig land, maar is nu door de betovering van Jadis, de Witte Heks, een bevroren wereld waar een eeuwige winter heerst. Geholpen door de machtige en wijze leeuw Aslan en zijn leger van sprekende dieren gaan de kinderen een spectaculaire strijd aan om het land voor altijd te bevrijden van de ijzige krachten van de heks.


 

Spijt (2013, drama, 7,0 van IMDb, te zien via Netflix)

Spijt is een film naar de bestseller van Carry Slee. Jochem heeft het niet makkelijk op school. Hij is het mikpunt van getreiter door het clubje van Sanne. Klassenleraar Tino is veel te druk met populair doen voor de scholieren en doet er niets aan. Klasgenoot David ergert zich hieraan, maar durft er zelf ook niks van te zeggen. Dan organiseert meester Tino een klassenfeest, waar de band van David, Youssef, Niels en Nienke kan optreden. David hoopt zo indruk te maken op Vera, het leukste meisje van de klas. Als dat helemaal misgaat heeft David geen oog meer voor Jochem, die te pakken wordt genomen door zijn pestkoppen. De volgende ochtend krijgt de klas van de rector te horen dat Jochem ’s avonds niet is thuisgekomen…


 

Zoop in Afrika (2005, avontuur/familie, 5,1 van IMDb, niet te zien via een streamingsplatform)

De Zoop-rangers gaan via een uitwisselingsprogramma naar het kleurrijke Afrika. Ze mogen meehelpen in het Wildpark, om bedreigde diersoorten te verzorgen en te beschermen. Als hun vliegtuig neerstort stranden ze midden in de rimboe. De rangers zijn overgeleverd aan de wetten van de natuur en al snel merken ze dat het er in de natuur héél anders aan toe gaat dan in de dierentuin. Als blijkt dat de directeur van het Wildpark slechte bedoelingen heeft en Bionda plotseling verdwijnt, neemt hun Afrikaanse reis een totaal andere wending. De jonge rangers staan voor het avontuur van hun leven.


 

Door: Nationale Onderwijsgids/ Femke van Arendonk
Bronnen: Moviemeter , IMDb