Boerderijlessen

Boerderij in de Kijker brengt schoolklassen bij boeren op het erf. Het project laat kinderen zien waar hun eten vandaan komt en het geeft een beeld van het boerenleven. “Veel kinderen komen tijdens de boerderijlessen voor het eerst in hun leven op een boerderij. Ook de ouders die met zo’n klas meekomen horen hier weleens nieuwe dingen,” zegt boerin Marjolein van Oostrum. Dit meldt provincie Utrecht.

Elk voorjaar bezoeken schoolklassen de boerderij. Marjolein vertelt over het bezoek: “Als de klas op de boerderij is aangekomen vertel ik waar ze terecht zijn gekomen. De kinderen zijn vaak toch het meest geïnteresseerd in het vee. Ik vertel het hele verhaal van a tot z: van de kalfjes, het veevoer tot wat we met de mest doen. Daarna verkennen de kinderen de boerderij.”
 

‘Verhaal achter stukje vlees’

“Er zit een heel verhaal achter zo’n stukje vlees. Er moeten keuzes gemaakt worden in voer en stalling bijvoorbeeld. Bij groenten moet er van alles gebeuren voordat een zaadje is uitgegroeid tot plant. Dit project helpt ons schoolkinderen te laten zien wat daar allemaal achter zit. Het gaat dan ook veel dieper dan zomaar een bezoekje aan een boerderij, de kinderen komen hier met leerdoelen.”
 
Boerderij in de Kijker zet zich sinds 2006 in om kinderen kennis te laten maken met het boerenleven. Elke basisschool in de provincie Utrecht kan voor boerderijlessen bij Boerderij in de Kijker terecht. De 43 deelnemende boeren van Boerderij in de Kijker organiseren het educatieprogramma zelf via een vereniging.
 
De vereniging wordt gesubsidieerd door het bedrijfsleven, het Rijk en de provincie Utrecht. Het geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld het lesmateriaal te ontwikkelen, ondersteunend personeel te betalen en de deelnemende boeren te vergoeden voor hun tijd. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids