Normal_kinderen_techniek_onderzoek_chemie_scheikunde_proefje_experiment_wetenschap

Op donderdag 2 mei, in de meivakantie, vindt Expeditie NEXT plaats in de Maassilo in Rotterdam. Wetenschappers en onderzoekers uit heel Nederland komen dan samen om hun onderzoek met het publiek te delen. Dit meldt NWO.

Overdag kunnen kinderen YouTuber Dylan Haegens en wetenschapper Esther Roozendaal het hemd van het lijf vragen over sluikreclame, mini-colleges volgen van astronaut André Kuipers of natuurkundige Diederik Jekel én proefjes doen met experimenteer-expert Boy van Quest Junior. Ondertussen kunnen ouders meer leren over de effecten van smartphonegebruik of het gedrag van kinderen of pubers en in de avond zijn er talkshows van onder andere The New Scientist en de Universiteit van Nederland voor jongeren.
 

DAGPROGRAMMA SCIENCE FAIR VOOR KINDEREN ÉN (GROOT)OUDERS

Op de Science Fair kunnen kinderen zelf proefjes doen, meedoen aan experimenten en al hun vragen stellen aan de honderden wetenschappers die hun onderzoeken laten zien in een van de labs. Daarnaast kunnen ze kennismaken met het voedsel van de toekomst, ervaren hoe het er in een rechtbank aan toe gaat, of in een mobiel planetarium leren wat zwarte gaten zijn. Ook voor (groot)ouders is er genoeg te doen én te leren. Hoe bescherm je bijvoorbeeld kinderen tegen cybercriminaliteit en hoe slecht is het om te slapen naast je smartphone? Welke risico’s nemen pubers, en is dat erg? 
 

AVONDPROGRAMMA VOOR VOLWASSENEN

In de avond is er een programma in Club NOW&WOW waar bezoekers samen met topwetenschappers, kunstenaars en journalisten onder het genot van een drankje in gesprek gaan over de wetenschap die onze toekomst gaat bepalen. 
 
Bij Universiteit van Nederland – LIVE leren bezoekers alles over in slaap vallen en doorhalen, en hoe ze de eeuwige jeugd kunnen behouden. Vervolgens duiken ze het bed in met Eveline van Rijswijk en zes jonge wetenschappers voor wat luchtige pillowtalk. Uitgepraat? Dan kunnen jongeren genieten van optredens waar wetenschap muziek ontmoet, zoals bij Music by Oceans. De avond wordt groots afgesloten met Jacco Gardner die iedereen meeneemt in de astronomie met zijn psychedelische muziek. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids