Logo_download

Op vrijdag 5 april 2019 viert de koepelorganisatie NUT (Nederlandse en Vlaamse Universitaire Talencentra) haar 25-jarig jubileum met de conferentie: De macht en pracht van taal. De conferentie is georganiseerd door Linguapolis en vindt plaats aan de Universiteit Antwerpen. Dit meldt NUT.

Talen leren, moet dat nog wel of neemt de technologie het binnenkort van ons over? En doen we het nog wel op de goede manier? Verspillen we geen energie met foute methodes? Hoe test je trouwens hoeveel taal iemand kent en kan? Wanneer kan je dan genoeg taal om in een bepaalde situatie te functioneren? Waarom is daarover nog zoveel onzekerheid en onenigheid? Over deze en nog vele andere vragen buigen zich ruim 230 deelnemers op vrijdag 5 april aan de UAntwerpen. Linguapolis organiseert er dan de jubileumconferentie van de NUT, de koepelorganisatie van taalinstituten uit het hoger onderwijs. 
 
Het programma spreekt elke taalprofessional aan die actief is in het hoger en volwassenenonderwijs. In de voormiddag geeft prof. Paul Kirschner een uiteenzetting over mythes omtrent leren en onderwijs. Vervolgens maken drie taalwetenschappers de vertaalslag naar taal leren en aanleren. Improtheater ERLNMYR maakt hiervan een spitsvondige wrap-up in woord, zang en sketch. In de namiddag verdelen de deelnemers zich over 16 lezingen en workshops om zich te verdiepen in specifieke vraagstukken. 
 
Met deze conferentie viert de NUT haar 25-jarig bestaan. Expertise delen, kwaliteitszorg en netwerking kenmerken deze branchevereniging van taalinstituten uit Nederland en Vlaanderen. Of zoals NUT-voorzitter Sylvia van der Weerden het stelt: “De meerwaarde van een netwerkvereniging kan niet genoeg benadrukt worden. Elk instituut en centrum heeft zijn eigenheid maar samen staan we sterker om te focussen we op het belang en de rol van taal in het hoger onderwijs. Met deze conferentie willen we de brede deskundigheid van de NUT-leden in de verf zetten; dat is een hele waaier gaande van testing en vertaalwerk over didactiek tot taalbeleid.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids