Stichting Milo helpt al 10 jaar kinderen en jongeren met communicatiebeperkingen

In Nederland wonen vele duizenden kinderen en jongeren met ernstige communicatiebeperkingen. Stichting Milo verleent inmiddels tien jaar zorg aan deze groep kinderen en jongeren en viert dit samen met hen en voor hen. Dit meldt Stichting Milo.

Communiceren met kinderen en jongeren met communicatiebeperkingen is voor ouders, en de mensen uit hun omgeving, een grote uitdaging en een stil verdriet. Deze kinderen en jongeren kunnen vaak niet praten, hebben problemen met het begrijpen van gesproken taal, en kennen geen gebarentaal. Zij kunnen niet als vanzelf naar iets wijzen of ergens naartoe gaan om iets duidelijk te maken. Met professionele en wetenschappelijk onderbouwde zorg en behandeling vergroot Milo het communicatieve vermogen van deze kinderen en jongeren en hun omgeving. Bij mensen die niet praten en een meervoudige communicatieve beperking hebben, is passende ondersteuning nodig van de communicatie, zoals (voel)gebaren, foto’s, films, pictogrammen, spraakcomputers, en interactieve boeken.

Oplossing voor iedereen anders

Prof. dr. Hans van Balkom, hoogleraar ondersteunde communicatie aan de Radboud Universiteit en één van de grondleggers van Milo én werkzaam voor Stichting Milo: “Er is een oplossing voor iedereen met communicatiebeperkingen, maar die oplossing is voor iedereen anders. Daarbij gaat het om kiezen van de best passende en duurzame manier van ondersteunde communicatie. Dit vraagt om behandelaars die kennis en ervaring op het gebied van communicatie, taal en ondersteunende technologie vanuit verschillende vakgebieden weten te vinden en op de juiste manier kunnen verbinden. Vanuit dat perspectief werken we bij de universiteit aan de verdere ontwikkeling en wetenschappelijke onderbouwing van ondersteunde communicatie, waarbij de praktijk van Milo onontbeerlijk is. En omgekeerd moeten die wetenschappelijke inzichten weer hun weg vinden naar de praktijk.”

In de afgelopen tien jaar heeft Stichting Milo ongeveer 800 kinderen, jongeren en hun ouders en sociaal netwerk mogen helpen in hun zoektocht naar communicatiemogelijkheden. Dat is voor Milo reden om samen met hen en andere geïnteresseerden in ondersteunde communicatie dit feestjaar te vieren.

Feestelijke reis

Stichting Milo start in mei 2021 met een feestelijke reis door het land van OC ondersteunde communicatie. De reis is geïnspireerd op het beroemde Amerikaans kinderboek boek “Phantom Tollbooth”, van de schrijver Norton Juster, symbolisch voor de reis die Stichting Milo met iedere client aflegt. De ‘Milokaravaan’ gaat in mei van start, met twee online kick-off uitzendingen op 27 mei en 29 mei. Daarna trekt de karavaan verder door het land om in de regio’s activiteiten uit te zetten gericht op feest met ondersteunde communicatie. De ‘Milokaravaan’ eindigt de reis in mei 2022.

Door: Nationale Onderwijsgids