Normal_td

Het Science Centre Delft van de TU Delft organiseert voor de derde keer Rolfs surpriselab. In het weekend van 24 en 25 november kunnen kinderen onder leiding van ‘MacGyver Scientist’ Rolf Hut, andere ervaren knutselaars en studenten van de TU Delft opnieuw aan de slag om met technische snufjes de gaafste surprise van de klas te maken. Dit meldt TU Delft.

Rolfs Surprise Lab is een idee van TU Delft’s Rolf Hut: “De surprise is een mooie Nederlandse traditie en een prachtig moment om met techniek te rommelen.  Met wat magneetjes, motortjes, batterijtjes en ledjes en een beetje scheikunde, maak je in de klas of thuis op pakjesavond helemaal de blits. Maar het belangrijkste voor mij is dat kinderen hierdoor enthousiast worden over techniek, want enige technische basisvaardigheden hoort volgens mij iedereen te leren”.  
 
Kinderen zijn zaterdag en zondag met hun ouders welkom in de Mekelzaal van het Science Center, waar ze samen met Rolf en een team makers hun surprise-idee uitwerken.  Daarna kunnen ze zelf  ter plekke beginnen met bouwen met spullen die het Science Centre Delft dat weekend beschikbaar stelt, of eventueel thuis aan de slag. Rolf Hut wordt dit jaar wederom geholpen door een team bekende ‘makers’, onder andere designprofessor Jeroen van Erp. 
 
In zijn werk als wateronderzoeker gebruikt Rolf Hut veel huis-tuin-en-keukenobjecten, die hij ombouwt voor een nieuwe functie. Zo bouwde hij een waadbroek om zodat hij lopend door water de watertemperatuur op verschillende dieptes kon meten. Voor de opleiding Technische Natuurkunde verzorgt Rolf Hut het ontwerpvak Design Engineering voor Fysici, waar hij de natuurkundestudenten onder meer een natuurkundeproef liet maken die hun eigen natuurkundedocenten van de middelbare school kunnen gebruiken om een natuurkundig fenomeen inzichtelijk te maken.
 
Om mensen te stimuleren meer uitdagende surprises te maken, schreef Hut ook een boekje: “Knotsgekke surprises voor iedereen”. Daarin legt hij, met hulp van illustrator Marten Hazelaar, 24 surprises stap voor stap uit.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids