Kabinet: wees tijdens Sinterklaas voorzichtig met opa en oma en doe zelftest

Het kabinet hoopt dat mensen Sinterklaas gaan vieren, maar voorzichtig zijn met vooral de ouderen. "Sinterklaas is echt een feest dat je viert met opa en oma en met de kleinkinderen", zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge. "Maar als je dat doet, doe dan ook even een zelftest zodat Sinterklaas een feest blijft en geen feest voor het virus wordt."

Zowel hij als minister van Justitie Ferd Grapperhaus benadrukt dat er een "dringend advies" ligt om hooguit vier gasten thuis te ontvangen. Desnoods kunnen mensen Sinterklaas "via WebEx" vieren, zei Grapperhaus verwijzend naar de beveiligde videobeldienst die binnen de overheid veel wordt gebruikt voor vergaderingen. Sinterklaas afblazen vindt hij hoe dan ook niet nodig. "Maak nog steeds een gedicht."

'We moeten elkaar een beetje helpen'

Grapperhaus prees de "oude Nederlandse traditie" die Sinterklaas is, "met gedichten, met surprises, met pepernoten en leuke cadeaus". "Zeer te onderscheiden van de Kerstman, bijvoorbeeld. Daar heb ik nou eigenlijk helemaal niets mee." De minister had ook lovende woorden voor mensen die zich opnieuw "richten op wat nodig is", het verlagen van de druk op de zorg. Hij noemde dit een "waardeloze tijd" voor de horeca en theaters. "We moeten met elkaar een beetje behelpen, ik kan het niet mooier maken dan het is."

Door: ANP