Normal_td

Op 13 augustus presenteerde Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, het vierde prototype van een exoskelet voor mensen met een dwarslaesie in hun werkplaats in Delft. Exoskeletten zijn robotische harnassen waardoor mensen met een dwarslaesie weer uit hun rolstoel kunnen opstaan en lopen. Nieuw in deze versie van het exoskelet is de zijwaartse beweging van de heup, waardoor zijstappen mogelijk zijn. Ook is het bij dit vierde prototype makkelijker om aanpassingen te doen aan het exoskelet om nog meer rekening te kunnen houden met de wensen van gebruikers. Dit meldt Project MARCH.

Om het exoskelet in de toekomst toegankelijk te maken voor een grotere groep gebruikers is het belangrijk dat er rekening gehouden kan worden met verschillende personen. Er is afgelopen jaar door de studenten gewerkt aan een systeem waarmee het maken en optimaliseren van verschillende looppatronen makkelijker wordt gemaakt.
 
Teammanager Joris Kamphof legt uit: “Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld grotere stappen wil maken, is dit voor ons nu gemakkelijk te implementeren. Hierdoor kan er snel worden ingespeeld op de persoonlijke wensen van de gebruiker. Ook is er rekening gehouden met een zo eenvoudig mogelijk ontwerp, zodat de onderdelen snel en makkelijk vervangen kunnen worden. Hopelijk maakt dit het in de toekomst mogelijk om bijvoorbeeld mensen met uiteenlopende lichaamsbouw in hetzelfde exoskelet te laten lopen en kunnen we zo het exoskelet klaarstomen voor de toekomst.”
 

Cybathlon

Het onthulde exoskelet zal in september in Zwitserland meedoen aan een demonstratie in aanloop naar de Cybathlon. Tijdens de demonstratie zullen mensen met een lichamelijke handicap hun modernste technische ondersteuningssystemen, zoals het exoskelet, aan het publiek tonen. Er moeten dagelijkse obstakels die met een rolstoel of met de huidige exoskeletten niet of lastig te overwinnen zijn, zoals een slalom, trap en een schuine helling, overwonnen worden.
 
Kamphof: “Helaas hebben wij vorige week van de organisatie te horen gekregen dat de eerder geplande wedstrijd niet doorgaat. Wel zal bij de demonstratie duidelijk worden hoe de toevoegingen van dit jaar zich in de praktijk bewijzen. In mei 2020 zullen we bovendien met vijftien andere teams van over de hele wereld meedoen aan de wedstrijdeditie van de Cybathlon. We hopen hier te laten zien dat wij met Project MARCH, na de winst van vorig jaar, nog steeds vooroplopen als het gaat om exoskelet-technologie.’’
 
Door: Nationale Onderwijsgids