Studententeam werkt tijdens Project MARCH aan Delfts Blauw exoskelet

TU Delft Dream Team Project MARCH IX heeft afgelopen donderdag het ontwerp van hun nieuwste Project MARCH exoskelet gepresenteerd aan de buitenwereld. Bij dit ontwerp ligt een belangrijke focus op de veelzijdige bewegingsmogelijkheden en een lichter exoskelet voor verbeterde wendbaarheid voor de gebruiker. Dat meldt Project March. 

Het exoskelet zal dit jaar een nieuwe enkelbeweging kunnen maken, om zo het gebalanceerd lopen zonder krukken en lopen op een schuine wand te stabiliseren. Daarnaast zullen er camera’s in het exoskelet komen, die de omgeving scannen en op basis daarvan snel een geschikt looppatroon uitstippelen. Dit maakt het mogelijk om dynamisch te lopen en bijvoorbeeld trappen op en af te lopen. Ook wordt de communicatie naar de verschillende gewrichten van het exoskelet verbeterd voor hogere betrouwbaarheid en snelheid.

Het negende team van Project MARCH heeft zich gefocust op het implementeren van een nieuw enkelgewricht dat de inversie- en eversie beweging van de enkel mogelijk maakt (de kanteling van de enkel). Deze beweging zorgt ervoor dat het lopen over een schuine wand makkelijker wordt en het draagt positief bij aan het balanceren van het exoskelet zonder krukken.

De gewrichten en andere elektronische componenten van het exoskelet moeten worden aangestuurd. Om ervoor te zorgen dat die communicatie snel is en zo de reactiesnelheid van het exoskelet verhoogd wordt, zal het MARCH IX team focussen op het ontwikkelen van een nieuwe motor controller.

Lichter exoskelet 

Dit jaar is er gefocust op het lichter maken van het exoskelet. Zo is het frame van de benen, de ‘botten’ van het exoskelet, 40 procent lichter gemaakt ten opzichte van vorig jaar, met als gevolg een gemakkelijkere besturing door de piloot. Ook werd het ontwerp van de rotational joints in de knie en heup vernieuwd, resulterend in bijna drie kilo gewichtsverlies. In totaal wordt het exoskelet van Project MARCH IX maar liefst 20 procent lichter dan voorgaand model.

Delfts Blauw 

Project MARCH IX zal dit jaar deelnemen aan de CYBATHLON 2024 in Zürich, een van de grootste bionische competities ter wereld. Om op te vallen tussen andere internationale teams, zal het exoskelet van MARCH IX worden voorzien van een uniek Delfts Blauw ontwerp van een van de grootste Delfts Blauw bedrijven. Delfts Blauw staat symbool voor de plek waar Project MARCH teams al sinds de oprichting samenkomen. Tijdens de CYBATHLON 2024 moeten tien obstakels gebaseerd op het dagelijks leven voltooid worden, zoals traplopen, zitten en opstaan en zelfs lopen zonder krukken. Deze tien obstakels moeten uitgevoerd worden binnen tien minuten. Het exoskelet moet dus in staat zijn om op een effectieve manier veel verschillende bewegingen te maken, aangestuurd door de piloot.

28 studenten met verschillende nationaliteiten 

Na de presentatie van het ontwerp zal het team zich nu gaan richten op het produceren en testen van het exoskelet. Teammanager Kim Adams zegt hierover het volgende: “Zes maanden geleden zijn we als team gestart, 28 studenten met verschillende nationaliteiten, interesses en achtergronden. We zijn als team enorm naar elkaar toegegroeid. We hebben veel van elkaar geleerd en iedereen heeft zich individueel ontwikkeld en is uitgegroeid tot ware engineers. Dit is de eerste mooie mijlpaal en ik kijk enorm uit naar de komende maanden. Er zullen meer overwinningen komen maar ook zeker tegenslagen waar we van zullen leren en die we zullen overwinnen!”

Door: Nationale Onderwijsgids