Normal_rss_entry-81476

De 82e editie van de Boekenweek draait om verleiding en verboden vruchten. Het jaarlijkse evenement wordt vrijdagavond geopend met het traditionele Boekenbal, waar honderden schrijvers, uitgevers en redacteuren zich kunnen onderdompelen in het tot 'Hof van Eden' omgetoverde Paradiso in Amsterdam.

Volgens een woordvoerder van organisator Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is het thema weliswaar een beetje gewaagd, maar komt het veelvuldig terug in boeken. Zo vind je drank- en drugsverslaafden in Meriswin van Hafid Bouazza, gokkers in Alles of niets van Khalid Boudou en seksjunks in De 120 dagen van Sodom van Marquis de Sade. Joanne Harris schrijft over troosteters in Chocolat en in De buitenvrouw van Joost Zwagerman en Kluun's Komt een vrouw bij de dokter draait het om overspeligen.

Het Boekenweekgeschenk, dat winkels cadeau doen bij een aankoop van 12,50 euro of meer, is dit jaar van schrijver Herman Koch (Het Diner). Makkelijk Leven vertelt over een gevierd schrijver van zelfhulpboeken, die een gelukkig leven leidt met zijn vrouw en twee volwassen zonen. Als zijn schoondochter op een feestje vertelt dat ze door zijn zoon wordt geslagen, moet hij opeens alles op alles zetten om zijn eigen problemen de baas te worden. Het Boekenweekgeschenk verschijnt in een oplage van 657.150 stuks. Dat zijn zo'n 2000 meer dan vorig jaar.

Connie Palmen schreef dit jaar het Boekenweekessay De zonde van de vrouw, dat tijdens de Boekenweek voor 3,50 te koop is in de boekhandel en waarvan er 56.500 verschijnen. Beide auteurs stonden al lang op het verlanglijstje van de Stichting CPNB, aldus de zegsman.

De Boekenweek duurt van zaterdag tot en met 2 april. Traditiegetrouw kunnen mensen op de laatste dag gratis reizen met de NS op vertoon van hun Boekenweekgeschenk.

Door: ANP