Ilja Leonard Pfeijffer vanaf start Boekenweek te zien in Literatuurmuseum

Met zowel een online als een fysieke tentoonstelling zet het Literatuurmuseum dit voorjaar de spotlight op schrijver, classicus en dichter Ilja Leonard Pfeijffer, die vandaag zijn 54e verjaardag viert. Pfeijffer schonk vorig jaar zijn schrijversarchief aan het museum en dit vormt het uitgangspunt voor de tentoonstelling in Den Haag. Online staat Mocanië centraal, het fictieve land dat hij als kind al bedacht. Beide tentoonstellingen zijn te zien vanaf 9 april, de aanvang van de Boekenweek. Een logisch moment omdat Pfeijffer dit jaar het Boekenweekgeschenk heeft geschreven. Een derde nieuwe tentoonstelling haakt eveneens aan bij de Boekenweek met als thema ‘een ode aan de eerste liefde’. Hierin zijn foto’s en liefdesbrieven van schrijvers en hun eerste liefdes te zien. Dit meldt het Literatuurmuseum. 

Het Literatuurmuseum is verheugd over de verwerving van het schrijversarchief van Pfeijffer. Het archiefmateriaal maakt het mogelijk bezoekers mee te nemen in het persoonlijke leven en de denkwereld van de succesvolle schrijver, want in tientallen aantekenboekjes is het overgrote deel van Pfeijffers oeuvre in eerste aanzet terug te vinden.  

Mocanië 

Het prachtige dossier over Mocanië vormt het uitgangspunt voor de online tentoonstelling op Literatuurmuseum.nl. Pfeijffer was nog maar een jaar of acht toen hij het fictieve land bedacht en heeft er zo’n tien jaar aan gewerkt. Hij heeft werkelijk aan alles gedacht. Van een landkaart, vlag en politiek systeem tot een auto, literatuur, staatsgeheimen, kerken en een complete taal. “Mocanië was een plek waar ik vaak vertoefde in mijn fantasie. Het is nooit helemaal weggegaan, er zit altijd wel een herinnering aan Mocanië in mij”, aldus de schrijver. De online tentoonstelling biedt de unieke kans op reis te gaan in de verbeeldingswereld van een beginnend schrijver.  

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Mylène Siegers