CPNB: Beste kinderboek is 'Lampje' van Annet Schaap volgens 2500 lezers

Lampje van Annet Schaap is gekozen tot favoriete kinderboek aller tijden in een verkiezing van De Grote Vriendelijke Podcast en lezerscommunity Hebban. Dat heeft boekenkoepel CPNB woensdag bekendgemaakt. De lijst is samengesteld door bijna 2500 lezers die hun favoriete top vijf aller tijden instuurden.

Op de tweede plaats stond De brief voor de koning van Tonke Dragt, brons was er voor Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman.

Alle belangrijke kinderboekenprijzen gewonnen 

Lampje van Annet Schaap verscheen in 2017 en won vrijwel alle belangrijke kinderboekenprijzen. Het boek is in meer dan twintig talen vertaald en werd als eerste vertaalde jeugdboek ooit genomineerd voor de Carnegie Medal, de Britse Gouden Griffel. Volgend jaar zendt de VPRO een vierdelige serie naar het boek uit.

Lijst van honderd boeken

De lijst bestaat in totaal uit honderd boeken. Roald Dahl komt met zes titels het vaakst voor in de lijst, daarna volgen Annie M.G. Schmidt, Thea Beckman en Tonke Dragt met ieder vijf stuks. De Nederlandse auteur Anna Woltz staat met vier boeken in de lijst. Van de honderd boeken in de lijst zijn er 57 geschreven door een vrouw en 43 door een man.

Door: ANP