Normal_politie_gevangenis_opgepakt

De frauderende rijschoolhouder Erol C. uit Amsterdam krijgt een celstraf van 12 maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De eigenaar van verkeersschool Eros zou de vragen van theorie-examen van het CBR hebben laten filmen met een camerabril. Zijn broer werd veroordeeld tot een taakstraf. De rechter achtte betrokkenheid van de vrouw van Erol C. niet bewezen. Dit meldt Het Parool.

De fraude vond plaats van maart 2013 tot september 2014. Zo'n 1800 leerlingen van de Amsterdamse rijschool Eros zijn in die tijd geslaagd voor hun theorie-examen. Erol C. liet van tijd tot tijd een leerling met een special spy-bril met camera naar een theorie-examen van het CBR gaan om vragen te filmen. De rechters benadrukken dat het handelen van C. risico's heeft opgeleverd voor de verkeersveiligheid. Dat cursisten hun theorie-examen kunnen halen aan de hand van gestolen examenvragen noemen de rechters 'onwenselijk'. Het OM had twee jaar cel geëist.  
 
Naast deze strafbare feiten waste hij geld wit en was hij in het bezit van een vuurwapen. Zijn vrouw en broer werden ook verdacht van betrokkenheid bij de fraude. De broer kreeg hiervoor een taakstraf van 120 uur opgelegd. De rechtbank achtte de betrokkenheid van de vrouw niet volledig bewezen en sprak haar daarom vrij. 
 
Het CBR heeft naar aanleiding van de zaak extra maatregelen genomen rond het theorie-examen om toekomstige fraude tegen te gaan. Naast detectiepoortjes en kluisjes worden er elke dag wisselende examenvragen aangeboden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids