Normal_verkeer_verkeersbord_oversteken

De digitale opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland waarin weggebruikers hun parate kennis over de verkeersregels kunnen testen, is ruim 400.000 keer door mensen gedaan sinds de lancering ervan anderhalf jaar geleden. De organisatie wil de komende tijd gebruiken om de opfriscursus ook onder ouderen bekender te maken. Dit meldt NU.nl.

Volgens woordvoerder Rob Stomphorst blijkt de test aan een duidelijke behoefte te voldoen. Als de digitale test uitwijst dat de theoretische kennis van verkeersregels niet meer voldoet, kan de weggebruiker een fysieke vaardigheidscursus doen van Veilig Verkeer Nederland of een aantal bijspijkerlessen volgen. Vele honderden mensen hebben hier de afgelopen maanden gebruik van gemaakt.
 
Zowel het Verbond van Verzekeraars als ouderenbond ANBO zijn blij met het initiatief. Laatstgenoemde wil de digitale opfriscursus actiever onder aandacht van de ouderen brengen. “Het is voor veel mensen boven de zestig heel goed om hun kennissen op te frissen. Vaak is een digitale test of een paar extra praktijklessen al voldoende om de puntjes op de i te zetten,” stelt woordvoerder Renée de Vries. Leeftijd is niet het enige criterium dat een rol speelt bij de rijvaardigheid. Nieuwe fysieke beperkingen zoals verminderd zicht of gehoorbeschadiging kunnen ook gaan meespelen. Senioren moeten zelf bepalen of dergelijke beperkingen de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.
 
Afgelopen vrijdag werd bekend dat Nederland is gezakt in de lijst met verkeersveilige landen. In 2015 steeg het aantal verkeersslachtoffers met 11 procent. De relatief gevaarlijkste weggebruikers zijn jonge twintigers en tachtigplussers. De helft van alle Nederlanders boven de 75 jaar is nog in het bezit van een geldig rijbewijs.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids