Verontwaardigde reacties over verplichte rijlessen voor ouderen

Veel 75-plussers lopen de kans om hun rijbewijs en theorie opnieuw te moeten halen. Afgelopen jaar heeft de politie al zo’n 1500 ouderen naar het CBR gestuurd. Dit vanwege vermeend gevaarlijk rijgedrag. Dit zorgt voor behoorlijk verdeelde reacties. Sommigen noemen het een logische aanpak, maar er zijn ook mensen tegen. Zij spreken dus van onder andere leeftijdsdiscriminatie. Dat meldt het AD.

Bij het CBR mogen de ouderen kiezen wat zij willen doen. Ze kunnen hun rijbewijs inleveren of ze leggen twee verkeerstesten af. Deze testen bestaan uit een theoretische toets en een rijvaardigheidsexamen. Ze moeten ook betalen voor deze testen. De kosten bedragen een ruime 400 euro. De ouderen komen in aanmerking voor zo’n test als zij worden aangehouden bij een lichte aanrijding of bij gevaarlijk rijgedrag. Wanneer zo’n situatie voorkomt kan het zijn dat de politie een test bij het CBR van je eist, maar ouderen kunnen er altijd nog voor kiezen om hun rijbewijs in te leveren. Dan hoeven zij de testen natuurlijk ook niet meer af te leggen.

Verschillende meningen 

Advocaat verkeersrecht Joris van ‘t Hoff neemt het op voor de senioren. Hij vindt dat de politie in dit soort gevallen voorzichtiger moet zijn. Hij zegt dat de politie niet alleen naar de leeftijd moet kijken, maar ook naar de omstandigheden. Van ‘t Hoff vervolgt door te zeggen ‘’als dezelfde situatie voorkomt bij een dertigjarige, dan was degene met een boete weggekomen. Terwijl een oudere meteen een test moet doen en dus het risico loopt om zijn rijbewijs te verliezen’’.

Er zijn ook mensen het eens met deze aanpak van de politie, waaronder Han ten Broeke. Hij vindt het een verstandige aanpak. In het verkeer dat steeds drukker wordt, met variabele snelheden, is het goed om te beseffen dat één keer je rijbewijs halen niet genoeg is. Hij vindt dat we rijbewijzen moeten blijven verversen. Hij weerlegt ook het leeftijdsdiscriminatie oordeel, en zegt dat als er naar de cijfers wordt gekeken, het duidelijk aantoonbaar is dat ouderen vaker betrokken zijn bij ongelukken in het verkeer. Ten Broeke noemt het daarom ‘’niet onverstandig’’ om er extra aandacht aan te besteden.

Conclusie

De meningen over dit onderwerp zijn dus erg verdeeld. De ene partij spreekt dus van ongelijke behandeling, terwijl de andere partij er juist vanuit gaat dat de politie dit allemaal niet voor niks doet.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema