Normal_kind__meisje__nadenken__zielig__verdrietig__armoede

Veel kinderen maken thuis stressvolle gebeurtenissen mee, zoals bijvoorbeeld een (v)echtscheiding, het opgroeien met psychisch zieke en verslaafde ouders of kindermishandeling. Op 2 november presenteert de Augeo Jongerentaskforce de resultaten van een TNO-onderzoek naar dit soort stressvolle gebeurtenissen in de levens van 11- en 12-jarigen. Dat meldt Augeo.

Jongeren die thuis veel meemaakten gaan, onder leiding van Laurentien van Oranje, in gesprek met leraren en onderwijsorganisaties: kan het onderwijs nog meer voor deze kinderen doen dan gezinsproblemen signaleren of hulpverlening inschakelen?

Nieuwe manieren van werken worden in workshops en plenaire lezingen gepresenteerd. Zoals een proefproject met traumasensitief werken op scholen in Den Haag en een Engels samenwerkingsproject tussen politie en onderwijs, waarin kinderen die huiselijk geweld meemaakten, binnen 24 uur worden opgevangen op school. Maar ook een workshop van kinderen van (v)echtscheidende ouders. Jongeren zijn bij alle onderdelen van het programma actief, delen hun ervaringen, geven tips aan professionals én gaan graag met de deelnemers in gesprek. Op www.augeo.nl/symposium is meer informatie te vinden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids