Normal_lesauto

De kwaliteit van rijscholen is bij een deel van de scholen flink onvoldoende. Hiermee kan de verkeersveiligheid in het geding komen. Hiervoor waarschuwen de drie brancheverenigingen Bovag, FAM en VRB. Dit meldt Metro.

De brancheverenigingen zien dat aan de verminderde kwaliteit van de rijscholen verschillende problemen ten grondslag liggen. Vaak is het lesaanbod van onvoldoende kwaliteit. Ook kunnen onbevoegde instructeurs nu nog te vaak blijven doorwerken. Om de vele concurrentie voor te blijven, houden veel scholen de prijzen per les laag. Vervolgens laten zij hun leerlingen meer lessen nemen dan nodig om de lage inkomsten te kunnen compenseren. Tijdens de opleiding voor instructeur is er niet genoeg aandacht voor didactische vaardigheden, signaleren de brancheverenigingen. Ook zijn de stages te kort. “De verkeersveiligheid van alle verkeersdeelnemers kan gevaar lopen omdat leerlingen onvoldoende zijn opgeleid in hun rijvaardigheid.”
 
Om de kwaliteit van de rijscholen weer op peil te krijgen, pleiten de verenigingen voor een strenger controlesysteem waarbij ook straffen worden uitgedeeld. De stage-uren moeten uitgebreid worden en tijdens de nascholing moet de instructeur beter worden begeleid. Volgens de brancheorganisaties moet er over de hele linie meer toezicht komen op de rijschoolsector. Dat zou kunnen worden uitgevoerd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids