Normal_kov__opvang__lachen__blij__kind__spelen

Voor kleuters met een motorische achterstand is er iets nieuws: leerkracht Lenie Hermans heeft voor hen videoblogs met simpele oefeningen ontwikkeld om hun motoriek te stimuleren. Dit meldt Algemene Onderwijsbond.

Hermans is lerares op jenaplanschool De Lichtstraat in Vught en zag dat er steeds vaker kleuters binnenkwamen die een motorische achterstand hadden. Vanuit de post hbo-opleiding motorische remedial teaching wilde Hermans dit onder de aandacht brengen en ouders helpen om de motoriek bij hun kinderen te stimuleren. Ze bedacht ze korte, grappige filmpjes waarin haar kinderen van vijf en acht jaar steeds een aantal oefeningen doen, zoals vliegtuigjes vouwen en door een gat gooien of op het plafond tekenen. Het typetje Motor Riek maakt de vlogs grappig en samenhangend.
 
De motorische ontwikkeling is sterk van invloed op het leervermogen van kinderen. Door activiteiten uit te voeren, worden vaardigheden gestimuleerd die nodig zijn om te kunnen leren, zoals doorzettingsvermogen, creativiteit, ruimtelijk inzicht en concentratie. De activiteiten verbeteren ook het zelfvertrouwen en het plezier in bewegen. Simpele oefeningen volstaan, zoals knutselen, een bal overgooien of dansen. 
 
© Nationale Onderwijsgids