Kleuters komen steeds vaker met een luier om naar school

Kinderen die aan het begin staan van hun basisschoolcarrière blijken steeds vaker niet zindelijk te zijn. Basisschoolleraren vertellen dit aan NH Nieuws. Gelukkig kan er iets aan dit probleem gedaan worden. 

Ineke de Gee-de Ridder is bekkenfysiotherapeut en ook zij ziet het aantal kinderen dat pas laat zindelijk is toenemen. De Gee-de Ridder behandelt in haar praktijk voornamelijk jonge kinderen die problemen hebben met plassen en poepen. Daarvoor gebruikt ze het programma Kakkie Makkie.

Niet zindelijk op de basisschool 

Als kinderen op de basisschool nog in hun broek plassen of een luier dragen, dan is er iets misgegaan tijdens het leerproces, zo stelt De Gee-de Ridder. Er zijn meerdere oorzaken te bedenken voor dit probleem. De bekkenfysiotherapeut geeft daarbij als voorbeeld de kleine gezinnen (kinderen leren niet meer van elkaar), twee werkende ouders en individuele zelfstandigheid.

Maakbaarheid 

Scholen krijgen soms de opvoedkundige taken van de ouders overgeheveld. Of ouders denken dat ze met een cursus in een weekend hun kind zindelijk kunnen krijgen. “Dat is ‘maakbaarheid’. Ik beweer niet dat dit nooit effect heeft, maar het is niet voor elke kind even geschikt”, aldus De Gee-de Ridder.

Er is ook vaak geen tijd om de kinderen zindelijkheid aan te leren. Ouders moeten snel, snel, snel naar hun werk en zeggen tegen de kinderen ‘ga maar zitten en plassen’. Maar het is belangrijk dat kinderen voelen dat ze moeten plassen en dat ze daarop actie ondernemen door naar het toilet te gaan.

Scholen hebben zelf ook regels omtrent zindelijkheid, en dat zorgt er weer voor dat ouders de druk voelen om het goed te doen. Soms lijkt het onder ouders zelfs een wedstrijd te zijn geworden welk kind er als eerste zindelijk is.

'Ongelukjes' 

Kleuterjuf Sanne van de Sterrenkijker in Beverwijk merkt steeds vaker dat kinderen op school af en toe een ongelukje hebben. Dat is volgens haar trouwens niet eens het grootste probleem. Dat is het wel als kinderen naar school komen met een luier om. “Met 25 kleuters in de klas is het niet de bedoeling dat we naast onderwijs geven ook nog luiers verschonen.”

Daarom is het van belang dat de zindelijkheidstraining thuis van start gaat. Scholen kunnen tenslotte niet alles oplossen, zo stelt De Gee-de Ridder. Leerkrachten kunnen niet alles regelen.

Tips 

De Gee-de Ridder deelt ook nog een aantal tips voor ouders die willen beginnen met het zindelijk maken van hun kind. Ouders moeten hier echt de tijd voor nemen en het moet niet een te groot ‘ding’ worden. “Kijk eerst of de kinderen er ook daadwerkelijk klaar voor zijn en dat ze eerst goed in de luier plassen. Zo voelen ze het aankomen wanneer ze naar het toilet moeten.” Vervolgens komt het potje om de hoek kijken en daarna het toilet met eerst nog een brilverkleiner en een krukje ter ondersteuning.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk