Normal_kind__jongen__internet__computer__spelen__digitaal

Apple-topman Tim Cook heeft dinsdag in Amsterdam een lans gebroken voor programmeren als vak op scholen. Op een conferentie over startende ondernemingen benadrukte hij het belang van programmeurs voor de huidige en toekomstige samenleving. Dat meldt ANP.

"Ik verwacht niet dat leraren van het ene op het andere moment programmeren er even bij kunnen doen. Daarom moeten we investeren in het onderwijs", zei Cook in de Beurs van Berlage. Hij zag ook mogelijkheden voor Apple om mee te helpen in het opleiden van leraren op dit vlak.

Cook is niet de enige die programmeren graag als schoolvak zou zien. Ook voormalig Europees Commissaris Neelie Kroes dringt er bij de overheid op aan om programmeren in te voeren als regulier vak op school. Volgens Kroes is informatica de toekomst. Ze vindt het zelfs zo belangrijk dat programmeren als vak bovenaan zou moeten staan in het lesaanbod op de basisschool.

Aan de mening van staatssecretaris Dekker van Onderwijs dat scholen al zoveel moeten, heeft Kroes geen boodschap. Scholen moeten hun huidige curriculum overboord gooien en met een schone lei overnieuw beginnen, vindt Kroes. In het nieuwe onderwijsaanbod moet het vak programmeren vervolgens de hoogste prioriteit krijgen.

Vorig jaar juni interviewde de Nationale Onderwijsgids al  Joost Bazelmans van Bomberbot, dit is één van de bedrijven die meewerkt aan CodePact en kinderen de programmeerbasis leert. “Er wordt vaak gedacht dat programmeren heel ingewikkeld is, maar door de manier waarop wij het brengen is het niet ingewikkeld”, legt Bazelmans uit. Het gehele interview is hier te lezen.

© Nationale Onderwijsgids