Logo_download

(Novum) - Jong talent krijgt komend jaar bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een podium om nieuwe programma's te laten zien. Op NPO 3 komt een vaste plek in de programmering voor formats die online zijn ontwikkeld door jonge makers. Dat werd donderdag bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NPO.

NPO-bestuurder Shula Rijxman zei dat er samen met de omroepen wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een brede NPO-talentenopleiding. Hier kunnen jonge mensen het vak leren en ervaring opdoen voor de radio, televisie en internet. Daarnaast krijgen ze een vaste plek op NPO 3.

"We moeten jonge mediatalenten de kans geven om veel vlieguren te maken, ook op tv", vertelde Rijxman. "Er komen meer programma's voor jongeren die ook door jongeren zijn gemaakt. Zo sluiten we nog beter aan bij de belevingswereld van jongeren."

Tijdens de bijeenkomst vond om 18.00 uur een minuut stilte plaats uit solidariteit met de collega's in Frankrijk en voor de vrijheid van meningsuiting. NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort refereerde in zijn nieuwjaarstoespraak aan de aanslag in Parijs.

Volgens Hagoort willen de makers bij de publieke omroep bijdragen aan een humane samenleving, met waarden als vrijheid, tolerantie en solidariteit. "En deze waarden zijn nooit vanzelfsprekend", zei hij. "De trieste gebeurtenissen gisteren in Parijs bewijzen helaas de noodzaak hiervan. De waarden moeten elke dag doorverteld, geactualiseerd en bevochten worden. En daar willen we als publieke omroep een bijdrage aan leveren. Dat is wat ons het diepste drijft en verbindt."