Normal_agressie

Zorg- en welzijnswerkers krijgen geregeld te maken met verbaal of fysiek geweld. Het blijkt lastig om toekomstige werknemers hierop goed voor te bereiden. Het hoger beroepsonderwijs moet en kan hierbij een belangrijke rol spelen, vindt hogeschool Windesheim in Zwolle. De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) van Windesheim en de European Violence Psychiatry Research Group (EViPRG) organiseren daarom op 13 november een symposium over dit onderwerp.

Tijdens het symposium staat de vraag centraal hoe het onderwijs studenten en professionals beter kan voorbereiden op agressie. Door de confrontatie met agressieve patiënten en cliënten krijgen veel werknemers gezondheidsproblemen die vaak psychisch van aard zijn. Niet alleen de werknemers lopen schade op, ook de instellingen ondervinden de gevolgen. Zij zijn minder productief en hebben te maken met een toenemend ziekteverzuim (blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.

Cijfers van het CBS  en Actieplan veilig werken in de zorg ondersteunen het beeld dat het werk voor werknemers in de welzijns- en zorgsector niet zonder risico is. In het jaar 2011 werd bijna de helft van alle werknemers geconfronteerd met agressie door patiënten of cliënten en een kwart zelfs met daadwerkelijk fysieke agressie. Volgens de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) heeft veertien procent van de medewerkers in haar beroepsgroep dagelijks met agressie te maken, 24 procent wekelijks en dertien procent iedere maand.

Tijdens het symposium kunnen deelnemers kiezen uit workshops rond thema’s als het signaleren en hanteren van agressie, instellingsbeleid en de rol van onderwijs bij het hanteren van agressie. Naast sprekers van Windesheim komen internationaal gerenommeerde sprekers zoals prof. dr. Joy Duxbury van de University of Central Lancashire en prof. dr. Denis Ryan van het National Couselling Institute in Ierland het symposium opluisteren. Het symposium is zowel interessant voor studenten en docenten als professionals uit het werkveld.

Het symposium is vrij toegankelijk en vindt plaats op 13 november in het Auditorium van Windesheim, Campus 2-6 Zwolle. Aanmelden kan via het inschrijvingsformulier op de website van de hogeschool. Daar is ook meer informatie te vinden over het programma

© Nationale Onderwijsgids